Historisk arkiv

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

Målgruppene for norskopplæringen vil i hovedsak sammenfalle med de grupper som i dag får slike tilbud.

Hvis manglende norskferdigheter kan få den konsekvens at en ikke får bosettingstillatelse eller statsborgerskap, er det sannsynlig at flere enn i dag vil fullføre norskopplæring. Tilsvarende gjelder dersom fullført språkprøve blir krav for å få statsborgerskap. Arbeidsgruppen forutsetter at norskopplæringen skal intensiveres ved at den pliktfestede delen på 300 timer bør normalt gjennomføres i løpet av ett år. Dersom det også er slik at det nå er mange som ikke følger undervisning i det omfang som eventuelt pliktfestes, tilsier det økte utgifter, i alle fall i en overgangsperiode.

Hvis det innføres plikt til å følge opplæring, er det særlig viktig at opplæringen organiseres slik at den er tilpasset voksnes livssituasjon og deres opplæringsnivå og - behov. Opplæringen i samfunnskunnskap forutsettes å skje på innvandrernes morsmål, på annet språk de kjenner eller ved bruk av tolk. Dette vil gi økte kostnader i forhold til dagens opplegg. Det vil kreves mer systematisk informasjon til innvandrere om norskopplæringen, hvilke konsekvenser det vil få hvis de ikke lærer norsk og oppfølging av om deltakerne deltar på norskopplæringen, noe som vil gi en utgiftsøkning.

Kostnadsanslaget må også ta høyde for at dagens tilskudd ikke fullt ut dekker kommunenes utgifter til norskopplæring.

Arbeidsgruppa foreslår at det utvikles et landsdekkende elektronisk registreringssystem for registrering av deltakere i norskopplæring, som også kan nyttes til å ha oversikt over tilskudd og tilskuddsutbetalinger. For å anslå kostnadene til å utvikle og implementere et slikt system må en ha en nærmere utredning om hvilke krav som må stilles, om systemet kan bygge på og/eller være en videreutvikling av eksisterende systemer m.m.

Dette vil bli nærmere utredet i det oppfølgingsarbeidet arbeidsgruppen foreslår. Det samme gjelder framtidig finansieringsordning. Spørsmålet om egenandeler for opplæring utover 300 timer vil bli vurdert i forbindelse med finansieringsordning. Først når et forslag til finansieringsordning foreligger, vil det være mulig å tallfeste økonomisk konsekvenser av utvalgets forslag. Gruppa tilrår videre utviklingsarbeid knyttet til opplæringsplanen, som bl a vil omfatte metodeutvikling og utvikling av 50-timers program for opplæring i samfunnskunnskap. Det må avsettes ressurser til dette arbeidet.