Gjenbrukt havplast blir designstoler

Plast kan ha mer enn ett meningsfullt liv. Det tar møbelprodusenten Nordic Comfort Products på Hemnesberget konsekvensen av. Nå erobrer Helgelands-bedriften stadig nye markeder med stolen S-1500. Stolens sete er støpt av 100 prosent resirkulert plastavfall fra havbruksnæringen.

- Vi har vent oss til å høre om havplast som kun et problem. Men så sant plasten blir samlet opp og tatt vare på, er den et suverent gjenbruksmateriale. Den nye stolmodellen vår er laget av tauverk og egnet plastavfall fra havbruksbedriftene Nova Sea på Lovund og Kvarøy Fiskeoppdrett, forteller administrerende direktør Svein-Erik Hjerpbakk i Nordic Comfort Products (NCP).

Jørgen Molid og Svein-Erik Hjerpbakk viser frem desingstolen S-1500.
Automasjonslærling Jørgen Molid og direktør Svein-Erik Hjerpbakk fryder seg over at den resirkulerte designstolen S-1500 fra Nordic Comfort Products slår an. S for Snøhetta, 1500 for de 1500 gram med gjenbruksplast som går med til å lage hver stol Foto: Erik Veigård/Videofabrikken

Stol med historie

Navnet S-1500 er selvsagt ikke tilfeldig. S'en står for Snøhetta, som har stått for designet. 1500 spiller på de 1500 gram gjenbruksplast som går med til å lage hver stol.

- Oppdrettsnæringa har store mengder plastavfall. Tauverket som brukes til å feste og hale opp merdene må til enhver tid være i topp stand. Det betyr hyppig utskifting. Til ei not brukes 800 meter tau. Tidligere ble det kasserte tauverket sendt til Tyskland for forbrenning. Nå overtar vi tauverk fra de to havbruksselskapene vi samarbeider med. Vi sender tauverket til Rørvik for granulering. At stolen er laget av kortreist avfall, medfører et lavt karbonavtrykk. Det slår veldig godt an ute i verden, konstaterer Hjerpbakk fornøyd, og legger til:

- Vi kaller S-1500 for "stolen som forteller en historie".

Tre bokser med plastavfall og en taustump.
Den nye stolen er laget av oppmalt tauverk og egnet plastavfall fra havbruksbedriftene Nova Sea på Lovund og Kvarøy Fiskeoppdrett. Foto: Erik Veigård/Videofabrikken

Snøhetta på laget

Ingen S-1500 blir lik den forrige.

- Det lar seg ikke gjøre å få en ensfarget stol i en forhåndsbestemt nyanse når vi bruker oppmalt gjenbruksplast. Til gjengjeld får stolene et flott fargespill som leder tankene mot havet. At vi ikke jakter på en ensartet farge på S-1500 betyr også at vi får mye mindre skrap, sier Hjerpbakk.

NCP-direktørens tanker om å gjenbruke plast startet høsten 2016, da han hørte om et bodøfirma som resirkulerte brøytestikker. Året etterpå leste han en artikkel om Snøhettas interesse for resirkulert plast.

- Jeg kontaktet arkitekt Stian Allessandro Ekkernes Rossi, og vi fant tonen med en gang. Snøhetta hadde ikke designet stoler før, men var svært interessert i vår idé. Fra vi kom i kontakt med dem til vi hadde et ferdig produkt å presentere, tok det mindre enn ett år, sier Hjerpbakk. Han medgir at det å ha Snøhetta på laget har åpnet mange dører.

- Snøhetta er et sterkt navn og de har et stort nettverk, sier han.

Brukt og verdifull

Underveis i utviklingsprosjektet har NCP hatt verdifull hjelp fra Kunnskapsparken Helgeland og Innovasjon Norge. Fra sistnevnte har NCP fått til sammen 3,5 millioner kroner i form av tilskudd til miljøteknologi og regionale distriktsmidler til et 3-årig utviklingsprosjekt. SINTEF Raufoss har vært med som kompetansepartner, og sikrer materialvalg og at den resirkulerte stolen tåler hard medfart. Møbelprodusenten benytter også forskningsrådets SkatteFUNN.

- NCP vil gjerne bidra til en holdningsendring. Vi må slutte å tenke på plast som et engangsprodukt. Brukt plast har fortsatt verdi. Vi håper S-1500 kan være med på å sette tankene i gang, både hos forbrukere og produsenter. Og det er jo litt artig at et selskap med 21 ansatte på Hemnesberget kan ta en slik rolle, sier han.

Strøken timing

Timingen kunne knapt vært bedre for NCP og den resirkulerte designstolen.

- "Plasthvalen" som strandet på Sotra i januar 2017, med magen full av plastposer, åpnet folks øyne for plastforurensningen i havet. Hele verden er oppmerksom på det som skjer. Havplast er en råstoffkilde som bare vokser. Vi opplever stor interesse fra USA, Canada, Japan, England og flere andre land, og har en målsetting om at S-1500 skal bli et viktig eksportprodukt i de neste årene, sier Hjerpbakk.

Millioner av stoler

NCP har en historie som strekker seg tilbake til 1932, opprinnelig som en møbelbedrift på Østlandet. I 1989 ble selskapet kjøpt og flyttet til Hemnesberget, et tettsted med knappe 1.300 innbyggere.

- Hemnes kommune hadde penger, men manglet arbeidsplasser. Sammen med Hemnes Sparebank kjøpte de bedriften i 1989. Sant å si ble vel ikke bedriften levnet særlig store sjanser for suksess; det var uhørt å flytte så langt unna både marked og leverandører. Men her er vi, still going strong og i full gang med vårt grønne skifte. Bedriften eies i dag av sju ansatte, hvorav tre er pensjonister, sier Hjerpbakk.

NCP henvender seg primært mot det offentlige og kurs/konferanse/kantine/kafe/kultur, og selger "i stort". Fabrikkens desidert mest kjente stol, til nå, er modellen R-48, som ble lansert i 1970. Den ble designet av Bendt Winge, opprinnelig fra Alstahaug på Helgeland, og danner også grunnlag for det redesignet som Snøhetta har gjort.

- Svært mange har sittet på en R-48, på samfunnshus eller skoler rundt omkring i landet. Rundt 6 millioner stoler av denne typen er produsert opp gjennom årene, og den er fortsatt etterspurt. Og for å sammenligne med andre norske, store stolsuksesser: Ekornes har solgt rundt ni millioner Stressless, Stokke har solgt sju-åtte millioner Tripp Trapp, sier Hjerpbakk.

Etterspurt knowhow

Den nye, resirkulerte S-1500 har allerede vært nominert til flere høythengende priser. Oppmerksomheten har også ført til henvendelser fra mange ulike bransjer. Noen ønsker kun å kjøpe råstoffet. Det mener Hjerpbakk ikke er interessant. Det er ikke råstoffet men knowhow-en som er selve nøkkelen til suksess. Men andre tar kontakt med tanke på mulig samarbeid.

- Flere av prosjektene er absolutt interessante. Vi vurderer om de gir grunnlag for å utvide produksjonen og satse ytterligere, sier Hjerpbakk.

NCP investerte i 2017 i nytt, helautomatisk produksjonsutstyr, og har dermed kunnet hente hjem produksjon som tidligere var satt ut til andre. Målet er å være mest mulig selvhjulpne.

- Mislykkede produkter kverner vi selv, og nå er vi på trappene med en returordning for NCP-stoler som har gått ut av bruk. Når det gjelder havplasten er Containerservice Ottersøy på Rørvik den eneste i vår del av landet som leverer re-granulat. Med tiden kan det jo hende at lokale aktører vil satse i denne retningen. I så fall kan historien om S-1500 bli enda mer fortettet og kortreist, og vår produksjon gi et enda lavere karbonavtrykk, sier han.

Tekst: Hanne Løkås Veigård/Videofabrikken
Foto: Erik Veigård/Videofabrikken