Miljøpartiet De Grønne i Bergen

Fra: Bergen MDG [bergen@gronne.no]
Sendt: 18. februar 2008 11:25
Til: Postmottaket
Emne: Korreksjon: Høringsuttalelse om dyrevelferdsloven

Oppfølgingsflagg: Følg opp
Status for flagg: Fullført

Vedlegg: Bergen MDG om dyrevelferd.pdf


Viser til e-post sendt tidligere i dag.

Jeg beklager at jeg kom i skade for å sende feil versjon av høringsuttalelsen fra Miljøpartiet De Grønne i Bergen.

Jeg ber om at dere ser bort fra forrige e-post. Korrekt høringsuttalelse er vedlagt og limt inn i denne e-posten.

Vennligst gi bekreftelse på mottatt høringsuttalelse.

med vennlig hilsen

Miljøpartiet De Grønne i Bergen
v/ Sondre Båtstrand
Egedes gate 6, 5034 Bergen
tlf 402 26 389
nett http://bergen.gronne.no


Høring - Ny lov om dyrevelferd

Miljøpartiet De Grønne i Bergen ser mye positivt i det foreliggende utkastet til ny dyrevelferdslov, men vi vil samtidig benytte anledningen til å påpeke noen av elementene vi er mindre fornøyde med. Fremfor å gå inn på hver eneste setning i lovforslaget, vil vi det følgende presentere en etisk tilnærming, aktualisert gjennom aktuelle paragrafer.
 Vi minner om at når mennesker tar dyr ut av sitt naturlig habitat, følger det med et stort etisk ansvar for å gi dyrene et godt liv i menneskelig varetekt.

§ 1 Formål
For Miljøpartiet De Grønne i Bergen er det essensielt at dyrenes behov står i fokus når en ny dyrevelferdslov skal vedtas. Derfor er vi positive til begrepet ”dyrevelferd” fremfor ”dyrevern”. § 1 har en god målsetting når både dyrevelferd og menneskers respekt for dyr blir trukket frem.
 
§ 3 Generelt
§ 3 slår fast at ”Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker”. Det mener vi er et sentralt prinsipp som det er svært viktig å inkludere i dyrevelferdsloven. Dyrs egenverdi må ikke kun eksistere når det passer mennesker, men alltid være en del av forholdet mellom mennesker og dyr.
Problemet er at deler av det dyreholdet som per i dag tillates, etter vår mening sår tvil om hva Departementet mener at dyrs behov innebærer, og ikke minst er det problematisk at lovutkastet på langt nær lever opp til intensjonen i § 3. Om dyr anerkjennes en egenverdi uavhengig av menneskets nytteverdi, hvordan kan det da fortsatt være lovlig å drive med pelsdyroppdrett, burhøns, broilerproduksjon, dyr i sirkus eller dyreforsøk? De nevnte næringene er eksempler på næringer som baserer hele sin drift på å tilsidesette dyrs egenverdi for menneskelige formål. Miljøpartiet De Grønne i Bergen ber om at departementet tar innover seg at det å gi dyr en egenverdi uavhengig av nytteverdien må få praktiske konsekvenser om det ikke bare skal være tomme ord. Vi etterlyser videre en klar definisjon av dyr som ”følende vesener” fremfor dagens rettslige status som ”ting”.
Miljøpartiet De Grønne i Bergen ber også om at teksten i § 3 presiseres når det kommer til at ”Dyr skal behandles godt, og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger”. En formulering som i større grad ansvarliggjør mennesker vil være at ”Dyr skal behandles godt, og beskyttes mot fare for smerte og lidelse”. Ordet ”unødige” fremstår som et forsøk på undergrave resten av intensjonene i paragrafen.

§ 5 Varsling
Miljøpartiet De Grønne i Bergen mener det er betenkelig, med tanke på dyrs egenverdi uavhengig av menneskelig nytteverdi, at varslingsplikten ikke skal gå foran annen lovbestemt taushetsplikt, og at nære slektninger ikke pålegges å varsle om dyremishandling eller vanrøkt. Vi ber om at varslingsplikten må veie tyngst.

§ 9 Medisinsk og kirurgisk behandling
Miljøpartiet De Grønne i Bergen støtter et forbud mot å foreta operative inngrep på eller fjerne kroppsdeler fra dyr med mindre det foreligger forsvarlig grunn ut fra hensynet til dyrets helse. Vi reagerer dog på at lovutkastet åpner for at avhorning og kastrering likevel kan tillates når det er nødvendig av ”særlige bruksgrunner”. Vi opplever denne muligheten som et brudd på intensjonen om å sette dyr i sentrum. Det må presiseres at slike inngrep kun kan tillates dersom de samlet sett vil føre til bedre velferd for dyret.

§ 12 Avliving
Miljøpartiet De Grønne i Bergen merker seg med glede at bedøvelse fortsatt skal være en forutsetning for avlivning av holdte dyr, men reagerer på at det i siste setning blir åpnet opp for unntak fra bestemmelsene i andre ledd. Vi ser ingen grunn til å åpne opp for avlivning uten bedøvelse, og mener lovverket bør være helt klart på dette punktet.

§ 13 Bruk av dyr i forsøk og undervisning Miljøpartiet De Grønne i Bergen mener det er umoralsk at dyr systematisk blir påført sykdommer og smerter. Nå er det dessverre slik at makt tilraner seg «rett». Derfor kan mennesket, som den sterkeste, utnytte en svakere art til sin fordel. Dette ulike maktforholdet kan vanskelig kalles annet enn overgrep. Vi ser derfor med skepsis på formuleringen i andre ledd, hvor det slås fast at et vilkår for tillatelse er at dyret ikke ”kommer i fare for å lide uforholdsmessig mye”. Vi mener begrepet ”uforholdsmessig” snarere kan brukes til å forsvare menneskets bruksrett, enn dyrets egenverdi. Vi ber om at det presiseres at det finnes en øvre grense for hvor mye lidelse et dyr kan påføres i forskningsøyemed, uavhengig av menneskets bruksinteresse.
 Bergen MDG ber videre om at muligheten for unntak blir fjernet i siste setning. Utover det er paragrafen god, og vi håper ikrafttredelsen av den nye loven fører med seg en strengere håndheving av forsøksdyrregelverket.

§ 22 Dyrs levemiljø
Miljøpartiet De Grønne i Bergen er meget godt fornøyd med den innledende formuleringen: ”Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir godt velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gir mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd”. Vi ser frem til at forskriftene om dyrs levemiljø blir justert i tråd med intensjonen i § 22, jamfør de tidligere nevnte næringer pelsdyroppdrett, burhøns, broilerproduksjon, dyr i sirkus og dyreforsøk.

§ 23 Tilsyn, stell og fôring
Miljøpartiet De Grønne i Bergen ser positivt på at dyreholder blir pålagt å beskytte dyr mot ”skade, sykdom, parasitter, predatorer og andre farer”. Bergen MDG ber om at det presiseres at dyr på utmarksbeite må ha jevnlig tilsyn.

§ 24 Avl og bioteknologi
Miljøpartiet De Grønne i Bergen ser positive sider ved paragrafen, men formuleringen ”vekker allmenne etiske reaksjoner” burde spesifiseres om den skal ha noen effekt, samt at dette er en menneskesentrert formulering som setter dyrene i bakgrunnen når det nettopp skulle være lovens intensjon å sette dyrene i sentrum.
Vi reagerer videre på at siste setning åpner opp for avl og hold av dyr i strid med prinsippene i paragrafen. Bergen MDG ser ingen grunn til å undergrave prinsippene i § 24.

§ 25 Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser Det nye lovutkastet innebærer en svekkelse i forhold til § 15 i eksisterende dyrevernlov som slår fast et prinsipp om generelt forbud mot offentlig fremvisning av dyr. Vi mener dette prinsippet bør videreføres i den nye loven.
 Miljøpartiet De Grønne i Bergen reagerer også på at siste setning åpner opp for unntak mot skadelige aktiviteter. Vi ser ingen grunn til å legge til rette for treningsformer som dyr ikke kan gjennomføre uten å bli skadet.

§ 32 Tilsyn og vedtak
Miljøpartiet De Grønne i Bergen merker seg at Dyrevernsnemndene er foreslått nedlagt. Vi er enige i at nemndene ikke har fungert optimalt, men vi mener det vil være et stort feilgrep om kun Mattilsynet skal ha tilsyn med dyr. Selve navnet Mattilsynet signaliserer en tingliggjøring av dyr i strid med prinsippene i § 3. Miljøpartiet De Grønne i Bergen mener det er viktig å løsrive tilsyn med dyr fra næringspolitiske interesser gjennom at ansvaret for dyrevernarbeidet blir overført til et nytt dyreverndirektorat under Miljøverndepartementet.

Med vennlig hilsen

Miljøpartiet De Grønne i Bergen
v/ Sondre Båtstrand, leder

dyrevelferd_057_miljopartiet_degronnebergen.pdf