Universitetet i Tromsø, Dyreavdelingen

Deres refFra: May Liss Paulsen [May.Liss.Paulsen@fagmed.uit.no]
Sendt: 18. februar 2008 14:10
Til: Postmottaket
Emne: mpa000-182200814338

Oppfølgingsflagg: Følg opp
Status for flagg: Fullført

      Landbruks- og matdepartementet

      Postboks 8007 Dep

      0030 OSLO

      

      Deres ref.:
     200701972
     Vår ref.:
     200706077-2/MLP/008
     Dato:
     18.02.2008
    
Høring - Ny lov om dyrevelferd - kommentarer til høring fra Det medisinske fakultet, universitetet i tromsø

Vi har følgende kommentar til selve lovutkastet:

 

Paragraf 13 Bruk av dyr i forsøk og undervisning 
I forarbeidene, Del III (Lovforsalg og merknader), pkt 10, side 80, står det angående paragraf 13 at ”Første ledd er i hovedsak en videreføring av tidligere lovs §21…”. Dette medfører ikke riktighet. I det nye lovforslaget foreslås en markant endring i og med at human avlivning av dyr som ikke har vært utsatt for noen foregående behandling/intervensjon (såkalte in vitro formål) nå skal defineres som forsøksdyr. En endring på dette punktet vil medføre merarbeid for forsøksdyrforvaltningen og det savnes en faglig begrunnelse for denne innstrammingen i regelverket. Det henvises i forarbeidene under pkt. 3 ”Generelle bestemmelser”, underpunkt 3.7.2, side 30, at det for dyr som i dag ikke faller inn under lovgivningen er ”… behov for et godt miljø [] uavhengig av på hvilken måte dyret brukes eller kan tenkes å bli brukt”. For slike dyr vil de generelle kravene i nåværende dyrevernlov (og i den nye loven) gjelde som for alle andre dyr og de er på ingen måte ”rettsløse” slik som det her framstilles. Det henvises videre til under pkt 3.7.2 at ”Denne bestemmelsen vil bidra til at statistikker over bruk av forsøksdyr blir mer utfyllende…”.  Statistikk over bruk av forsøksdyr i Norge foretas i henhold til Appendix B (EK-statistikk) i den Europeiske konvensjon om beskyttelse av virveldyr som brukes til eksperimenter og andre vitenskapelige formål (Forsøksdyrkonvensjonen). I henhold til forsøksdyrkonvensjonens artikkel 1, 2. ledd, pkt c er det dyr som skal brukes til forsøk som ”vil kunne forårsake smerte, lidelse, utmattelse eller varig skade” som skal rapporteres. Dyr som ikke brukes slik, skal ikke telles med når formålet er å samle statistisk materiale i henhold til konvensjonen.  

Et annet problematisk element med den foreslåtte endringen i §13, er at dette vil medføre en inkonsistent forskjellsbehandling ved avlivning av dyr. Det er uheldig at en i en lovtekst legger opp til forskjellsbehandling av ulike virksomheter. For alle andre virksomheter enn forsøksdyravdelinger, er human avlivning ikke å anse som dyreforsøk. Under pkt. 3.6.2, Avlivning, side 29, 4. avsnitt vises det til at ”Departementet ønsker ikke med dette å gi opphav til en diskusjon om dyrs rett til liv, og viser til at dyr lovlig kan avlives uten at dette er nødvendig av dyrevelferdsmessige grunner”.  

Utover dette har vi ingen kommentarer til de foreslåtte paragrafene i lovteksten. Den nye loven er imidlertid en utpreget fullmaktslov med hjemler for å nedfelle nærmere bestemmelser og unntak gjennom forskrift. En må anta at forarbeidene til loven, som er vedlagt høringsutkastet, vil være førende for hvordan disse forskriftene utformes og en vil i det følgende peke på en del forhold der  forarbeidende er noe mangelfulle eller misvisende. 

Under pkt. 3.7.2, Bruk av dyr i forsøk og undervisning, side 31. Påstanden i 1. avsnitt, ”…nyere forskning har vist at dyreforsøk kan gi upålitelige vitenskapelige resultater” er tendensiøs og ubalansert. At det finnes begrensinger som må tas hensyn til når resultater fra dyreforsk skal tolkes er velkjent, men å framstille det som om dyreforsøk generelt er verdiløse og upålitelige er useriøst og ikke faktabasert. Innen veterinærmedisinske og medisinske miljøer er det bred enighet om at dyreforsøk har vært og fortsatt vil være absolutt nødvendig for å vinne kunnskap om årsaker til sjukdom og for å utvikle nye medisiner og behandlingsformer og sikre trygge produkter til bruk på både dyr og mennesker.  

I pkt. 4.4.2, Avl og bioteknologi, savnes beskrivelse av sykdomsmodeller som i dag er i ustrakt bruk innen human- og veterinærmedisinsk sykdomsforskning. Slike dyremodeller gir økt presisjon med hensyn til kartlegging av sykdomsprosesser og åpner nye muligheter til å finne mulige behandlingsalternativer. Det finnes i dag et stort antall sykdomsmodeller som brukes i forskning på en rekke alvorlige sykdommer (eksempelvis kreft, diabetes, hjertesvikt, immunologiske defekter, osv). Det kan forventes at behovet for slike modeller vil øke både innen human- og veterinærmedisinsk forskning. Bruk av slike modeller reiser imidlertid en rekke dyrevelferdsmessige spørsmål som må veies opp mot de samfunnsmessige og medisinske behovene for slike modeller.  

Vennlig hilsen 

      Olav Helge Førde
     
    
      Dekan
     
    
      
     Siri Knudsen
    
      
     Avdelingsleder, Dyreavdelingen