Norges Colonialgrossisters Forbund

Fra: Steinar B. Kringlebotten [mailto:steinar.b.kringlebotten@ncforbund.no]
Sendt: 27. desember 2007 15:01
Til: Einevoll Henrik; Oftedal Arne
Emne: Høring forskrift om sikkerhetsmekanisme landbruksvarer fra utviklingsland under GSP-ordningen

Til: Det Kgl. Landbruks - og matdepartement

Sikkerhetsmekanismen innenfor GSP- systemet som ble opprettet i 1971, har ifølge høringsbrevet fra LMD hittil ikke vært benyttet men vil gjennom den foreslåtte forskrift bli videreført, tydeliggjort og forenklet.

Vi ønsker velkommen forenklingen som skjer ved at muligheten for å stoppe importen gjennom å nekte lisensieringen ved utstedelse av nye GSP- innførselstillatelser, vil bortfalle for andre landbruksvarer enn korn, mel og kraftfôr. Utkastet til forskrift peker på opphør av preferansetollbehandlingen som et mulig tiltak for å fjerne markedsforstyrrelse. I høringsnotatet nevnes at dette i praksis innebærer at senere import vil bli ilagt ordinær toll i henhold til tolltariffens satser.

Vi har forstått at ved vurdering av hvorvidt sikkerhetsmekanismen skal settes i verk, må det foreligge en analyse av de konkrete årsakene til markedsforstyrrelse knyttet til endringer i markedssituasjonen hvorved GSP-importen vesentlig skader muligheten for avsetning av norsk produksjon eller har prisvirkninger med vesentlige påfølgende skadevirkninger for norske produsenter. Av forskriften fremgår at det med markedsbalanse menes at omsetningen av de norskproduserte varene skjer til de målpriser som er avtalt i jordbruksavtalen.

Tiltaket skal anvendes likt overfor alle GSP – land, men i det nye norske regelverket vil hele den utvidede gruppen av 64 land under ”nulltollordningen” unntas fra tiltaket dersom dette er ønskelig (dvs. unntak fra tiltak i form av bortfall helt eller delvis av preferansetollsats).

Forskriftens formål er å unngå innenlands markedsforstyrrelse (eller fare for slik) samtidig som ordningens målsetting om å legge til rette for økt import fra utviklingslandene, ivaretas.

Det er viktig at målpris fastsettes slik at det blir rom for en kontinuerlig u-landsimport av matvarer og ikke så stramt at iverksettelse av sikkerhetsmekanismen kommer på tale. Analysen av markedsbalanse må ta hensyn til at andre faktorer som påvirker målprisen enn u-landsimporten vurderes objektivt slik at u-landsimporten ikke urettmessig blir betraktet som årsak til at målpris eventuelt ikke oppnås.

Før Kongen treffer tiltak for å motvirke markedsforstyrrelse må involverte kommersielle parter høres for å sikre at ordningens målsetting om å legge til rette for økt import fra utviklingslandene, ivaretas.

Vi støtter høringsuttalelsen av 20.desember 2007 fra HSH om forskriftsforslaget.

Med vennlig hilsen
Norges Colonialgrossisters Forbund (NCF)
Steinar B. Kringlebotten
Adm. direktør

Besøk: Prinsens gate 1, 0152 Oslo
Post: Postboks 793 Sentrum, 0106 Oslo
Telefon: +47 22 34 87 50
Fax: +47 22 34 87 61
Steinar.B.Kringlebotten@NCForbund.no