Haneberg, Ole

Fra: Ole Haneberg

[Sendt: 6. mai 2008 11:54
Til: Postmottaket
Emne: Om boplikt

Oppfølgingsflagg: Følg opp
Status for flagg: Fullført

Innspill til høring om endringer vedr boplikt, konsejon , odel og driveplikt.

Med mange års erfaring fra landbruksforvaltning og næringsutviklingsarbeid i bygdesamfunn, og som privatperson,  er jeg sterkt uenig i forslaget om å videreføre en bopliktløsning som sitter på hjemmelshaverens/ eieres  hånd alene.

Dette er ikke en løsning som bygdene er tjente med fordi det gir en alt for liten fleksibilitet i forbindelse med generasjonsskifte, utdannelse og behov for å skaffe seg et erfaringsgrunnlag for den kommende generasjonen for å kunne utnytte nye kombinasjoner og muligheter sammen med gardsbruket.

Det er en kjennsgjerning at inntektsmulighetene i landbruket i overskuelig tid må suppleres med andre inntekter for å kunne gi familien er timelønn som er noe i nærheten av andre grupper i samfunnet.

Valget står mellom å gi bedriftseierne ( bøndene) en ny tvang gjennom forslaget til boplikt eller en ny mulighet ved for eksempel å gjøre boplikten upersonlig ; dvs at den ikke aleine hviler på eieren (hjemmelsghaveren) men at det er tilsterkkelig for å oppfylle boplikten at det bor folk på garden som fast bopel.

Dette vil utvilsom medføre lettere generasjonsskifter og tilførsel både av kapital og kompetanse fra mange ulike fagmiljø til bygda der garden ligger. Bygdene trenger sårt all den kompetansen de kan få knyttet til seg for utvikling av nye og varige kunnskapsbaserte arbeidsplasser.

Med den satsinga som er gjort på utbygging av datanett til bygdene, og med ønsket om mindre energibruk i transportsektoren mener jeg en upersonlig boplikt i stor grad kan medvirke til en glidende overgang mellom generasjonene ved at de yngre over tid kan bygge opp kompetanse og erfaring som de må ha med seg når de flytter til  bygdene og etablerer egne arbeidsplasser.

En løsning med upersonlig boplikt tror jeg alle vil tjene på over tid - ikke minst landbruksnæringa selv og samfunnet.

Det er viktigere at det er lys i husa enn hvem som betaler for strømmen !


Ole Haneberg
sivilagronom
Hanebergvegen 12
4380 Hauge i Dalane