Høring – forslag om grunnprinsipper...

RAMMER

Høring – forslag om grunnprinsipper for nytt produksjonsavgrensningssystem for oppdrett av matfisk av laks og ørret


Høringsinstanser

Deres ref

Vår ref

Dato

Fiskeridepartementet sender med dette på høring forslag om grunnprinsipper for nytt produksjonsavgrensningssystem for oppdrett av matfisk av laks og ørret.

Fiskeridirektoratet fikk ved brev datert 25.06.2001 i oppdrag å nedsette en arbeidsgruppe for å utrede forslag til nytt produksjonsavgrensningssystem for oppdrett av matfisk av laks og ørret. Utvalget ble ledet av en representant fra Fiskeridirektoratet og besto i tillegg av representanter fra Statens dyrehelsetilsyn, FHL Havbruk, Direktoratet for naturforvaltning, Statens forurensningstilsyn og Havforskningsinstituttet. Fiskeridepartementet fikk oversendt utvalgets rapport 27.09.2002. Et enstemmig utvalg gikk inn for maksimalt tillat biomasse (MTB) som fremtidig avgrensingsform. FHL havbruk behandlet saken på sitt årsmøte i Ålesund den 8. april 2003 og flertallet herstøttet ikke utvalgets innstilling. Fiskeridirektoratet fant heller ikke å kunne støtte utvalgets innstilling og har derfor i brev til Fiskeridepartementet datert 16.06.2003 fremmet et alternativt forslag basert på maksimalt tillatt merdareal (MTA) som avgrensningsform.

Det vises til vedlagte brev fra Fiskeridirektoratets datert 16.06.2003 til Fiskeridepartementet hvor det redegjøres for forslaget. Til orientering vedlegges også Produksjonsreguleringsutvalgets rapport.

Fiskerdirektoratet gir utrykk for tre hovedinnvendinger mot MTB som avgrensningsform. For det første pekes det på at forslaget ikke vil sette næringsaktørene i stand til å utnytte de naturgitte konkurransefortrinn regioner med god plass har eller den bærekraftige produksjonsevnen som gode lokaliteter gir. For det andre vises det til at biomasse ikke fremstår som et ideelt og direkte relatert måleparameter. For det tredje at tilgjengelig areal vil bli det viktigste knapphetsgode i fremtiden noe som etter Fiskeridirektoratets syn ikke vil ivaretas tilstrekkelig gjennom MTB som fremtidig avgrensningsform. Fiskeridepartementet deler i hovedsak Fiskeridirektoratets innvendinger.

Fiskeridepartementet vil ved valg av fremtidig avgrensningsform legge stor vekt på at det fremtidige regime skal bidra til å forenkle gjeldende oppdrettsregelverk samt at det skal kunne fungere uavhengig av om en markedsbegrunnet fôrkvote er en del av rammebetingelsene eller ikke. Den fremtidige avgrensningsform må videre ivareta hensynet til en bærekraftig forvaltning av miljøet, herunder lokalitetenes bæreevne, og hensynet til fiskehelse og velferd. På dette grunnlag finner departementet foreløpig maksimalt tillatt merdareal (MTA) som mest egnet grunnprinsipp for fremtidig avgrensningsform for matfiskoppdrett av laks og ørret.

Hovedtrekkene i forslaget om maksimalt tillatt merdareal (MTA) som avgresningsform

Konsesjonsnivå

Forslaget tar utgangspunkt i maksimalt tillatt areal (MTA) som avgrensning på konsesjonsnivå. Arealet det her siktes til, er det som i Produksjonsreguleringsutvalgets rapport omtales som oppdrettsareal, dvs. ”arealet som en merdenhet eller summen av merdenheter har avgrenset av flytekragens innerkant”. Etter dagens regel utgjør merdarealet 2824 m2. Arealet som anleggets fortøyninger beslaglegger regnes ikke med.

Det tas sikte på at lokalitetsavgrensningen vil skje etter dagens ordning, med en konkret vurdering hvorvidt omsøkte lokalitet godkjennes av kommunen og sektormyndighetene.

Ordningen kan kombineres med en markedsbegrunnet fôrkvote men vil også kunne fungere uavhengig av en slik fôrkvoteordning.

Lokalitetsnivå

Fiskehelse og -velferd

Forslaget legger videre opp til at Produksjonsreguleringsutvalgets forslag til reguleringer på lokalitetsnivå videreføres med de justeringer som foreslås i Fiskeridirektoratets brev datert 16.06.2003.

I hovedsak går disse ut på at dagens tetthetsregel erstattes med et krav til vannkvalitet hvor det oppstilles et krav om minste oksygeninnhold i vannet, eventuelt en metningsprosent. Det legges videre opp til et biomassetak for den enkelte lokalitet i forhold til avstand til nabolokaliteter av hensyn til smittepress samt en biomassebegrensning på lokalitetsnivå eventuelt et største antall fisk som tillates utsatt på lokaliteten av hensyn til fiskehelsen.

Miljø

Forslaget innebærer videre at det innføres krav om NS 9410 – MOM B-undersøkelser samt NS 9423 – MOM C-undersøkelser.

For øvrig vises det til Fiskeridirektoratets brev til Fiskeridepartementet datert 16.06.2003 hvor de foreslåtte regelendringer beskrives nærmere.

Den videre prosess

Fiskeridepartementet tar i etterkant av høringen sikte på å iverksette en oppfølgningsprosess for endelig utforming av forslaget samt implementering av dette.

Frist for kommentarer settes til mandag 10. november 2003.

Det bes om at høringskommentarene til underliggende etater sendes via overordnet forvaltningsorgan.

Vedlegg:

Med hilsen

Kari Bjørbæk
fung. ekspedisjonssjef

Håvard Tvinnereim
prosjektleder