Hovedinnhold

Hovedinnhold

Innledning

Nærings- og handelsdepartementet fremmer med dette forslag til endringer i lov 13. juni 1997 nr. 55 om serveringsvirksomhet (serveringsloven). Loven vil delvis erstatte og delvis supplere dagens regler.

Hovedpunkter i lovrevisjonen

I høringsbrevet legges det opp til enkelte endringer og tilpasninger i serveringsloven på bakgrunn av erfaringer som er gjort siden loven trådte i kraft 1. januar 1998 (§ 5 om kvalifikasjonskrav til daglig leder fra 1. juli 1998).

I kapittel 7 foreslås det å avgrense bevillingsplikten til de steder som serverer alkohol. De resterende virksomheter i serveringsbransjen unntas fra bevillingsplikten, men virksomhetene er underlagt kommunenes og politiets kontroll samt den etterfølgende stengingsadgangen.

I kapittel 8 foreslås det å endre begrepet styrer til begrepet daglig leder, samtidig som vi foreslår at kravet til stedfortreder oppheves.

Av kapittel 9 fremkommer det at departementet foreslår å endre vandelsbestemmelsen i serveringsloven. Formålet er å harmonisere bestemmelsen med alkohollovens vandelsbestemmelse. For klarere å få frem at det er de reelle forhold som er avgjørende i forhold til hvem som skal vandelsvurderes rettes fokuset mot personer med ”vesentlig innflytelse på driften av serveringsstedet”. I tillegg foreslås det visse endringer i forhold til hvilke lovbrudd som skal anses relevante i forhold til vandelsvurderingen.

I kapittel 10 foreslår departementet at kommunene gis valgfri adgang til å innhente flere angitte opplysninger i forbindelse med behandlingen bevillingssøknader jf. § 8.

I kapittel 12 vurderes det om det skal kunne settes vilkår for bevillinger. Departementet fastholder at det ikke bør være adgang til det, men fremhever at kommunen vil kunne gi serveringsbevilling under forutsetning av at andre offentlige tillatelser er på plass, eller at krav i serveringsloven oppfylles innen et bestemt tidspunkt, for eksempel at daglig leder må ha avlagt etablererprøven innen en fastsatt frist.

I kapittel 13 foreslår vi at det gjeninnføres en rett for politiet til å kontrollere et serveringssted. Denne adgangen var tidligere hjemlet i forskrift til hotelloven, men falt bort ved ny serveringslov i 1997.

Gjennom å ta ut henvisningen til ”normalåpningstid”, foreslår vi i kapittel 14 å overlate fastsettelsen av åpningstider for alle typer serveringssteder til kommunene, mens vi i kapittel 15 foreslår å gjeninnføre serveringsstedets adgang til å bortvise gjester for et kortere eller lengre tidsrom. Denne adgangen var også tidligere hjemlet i forskrift til hotelloven.

I kapittel 16 foreslås det at kravet om varsel ved permanent stenging av serveringssteder mykes opp. I kapittel 17 foreslås det å innføre hjemmel for kommunene til midlertidig å stenge et serveringssted dersom det er begått lovbrudd i tilknytning til driften av serveringsstedet, men hvor lovbruddene ikke er så alvorlige at vilkårene for permanent stenging er til stede. Stengingen vil vare inntil forholdene er rettet opp. Videre foreslås det at politiets stengingsadgang i § 17 utvides fra fire til syv dager.

I kapittel 18 vurderes det om det bør innføres et gebyr i tilknytning til kommunenes behandling av serveringsbevillingen. Som det fremkommer i kapittelet anbefaler ikke departementet å innføre et slikt gebyr.

I kapittel 19 foreslår departementet at det innføres en hjemmel for kommunene til å delegere bevillingsmyndigheten i serveringsloven til en interkommunal sammenslutning. De alminnelige regler om saksbehandling og klage vil komme til anvendelse på sammenslutningens vedtak og beslutninger.