Hjemmel for å nekte gjester adgang

Hjemmel for å nekte gjester adgang

Forskrift av 1. juli 1983 om orden og lukningstider

Forskriften av 1. juli 1983 om orden og lukningstider for overnattings- og serveringssteder ga tidligere virksomhetens leder adgang til å bortvise gjester. § 2 ga for det første anledning til å nekte enkeltpersoner adgang til et serveringssted dersom personen var beruset eller man fryktet at vedkommende ville forstyrre ro og orden. Forskriften ga i tillegg adgang til å bortvise personer som hadde forbrutt seg mot serveringsstedets ordensregler for en kortere eller lengre periode. Forskriften ble opphevet i forbindelse med vedtakelse av serveringsloven.

Gjeldende rett

Serveringsloven har ikke videreført den tidligere ordensforskriftens regler som ga direkte hjemmel for adgangsnektelse. Bortvisning "der og da" er det imidlertid adgang til gjennom generelle rettsgrunnsetninger. Bortvisning må i utgangspunktet skje av dørvakten når problemer oppstår. Ot. prp. nr. 55 (1997-98) s. 52 (serveringsloven) beskriver oppgaven som at ”ordensvaktene skal føre kontroll med hvem som får adgang til lokalene og videre bidra til å holde ro og orden ved serveringsstedet.” Det heter også at ”formålet med ordensvakter er at de skal søke å forhindre konflikter og/eller bidra til å løse eventuelle konflikter uten bruk av vold.” Det ligger i instituttets natur samt følger av sedvane at adgangsnektelse og bortvisning er alminnelige virkemidler. Dørvakten har også anledning til å bortvise gjesten gjentatte ganger, forutsatt at det er saklig begrunnet. Det må også være anledning til å opplyse vedkommende om at så vil skje, og at det derfor ikke er noen hensikt i å komme tilbake før atferden/tilstanden er endret på en troverdig måte. Serveringsstedet vil på denne måten ha ivaretatt sin opplysningsplikt, og utestengelse vil kunne skje ved hver henvendelse så lenge forutsetningen er til stede.

Den adgang et serveringssted hadde til å bortvise en gjest for en lengre periode er ikke erstattet av tilsvarende hjemmel i serveringsloven, og kan heller ikke utledes av alminnelige rettsgrunnsetninger eller i ordensvaktinstituttets natur. Forarbeidene til serveringsloven omtaler heller ikke spørsmålet om bortvisning for lengre tid. Både politikamre, kommuner og næringen selv har etterspurt en gjeninnføring av denne ordningen.

Departementets vurdering

Årsaken til at bestemmelsen i forskriften ikke ble videreført i serveringsloven var at det ble antatt at denne adgangen kunne utledes av generelle rettsgrunnsetninger. Som det går frem av det ovenstående, gjelder dette imidlertid bare adgangen til å nekte noen adgang på det aktuelle tidspunkt. Bortvisning over tid er det dermed etter dagens lovgivning ikke adgang til. Departementet mener at adgangen til å bortvise gjester for et kortere eller lengre tidsrom bør gjeninnføres, og foreslår denne hjemmelen tatt inn som ny § 16 A i serveringsloven. Se merknaden til denne bestemmelsen for en nærmere beskrivelse av innholdet i hjemmelen.