Utenriksdepartementet

Det vises til Nærings- og fiskeridepartementets brev av 14. februar d.å.
Utenriksdepartementet (UD) har følgende merknader:
Det vises også for ordens skyld til UDs brev av 16. januar d.å. med kommentarer til endringene i ovennevnte regelverk.
CCAMLR har etablert seg som en god forvaltningsorganisasjon, og den norske krillnæringen opererer med svært høye standarder for bærekraft i sitt fiskeri i CCAMLR: Både Olympic og Aker Biomarine har oppnådd MSC-sertifisering av krillfiskeriene sine i løpet av de siste årene. Selskapene har i tillegg vært initiativtagere til krillfiskernes egen bransjeorganisasjon: ARK, som arbeider for at næringen skal bidra til høye miljøstandarder i krillfiske i CCAMLR.


Hensynet til likebehandling av ulike aktører i fiskerinæringen bør være en tungtveiende grunn for å oppheve den særnorske avgrensingen knyttet til Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt Norges muligheter til å finansiere krillfartøy til norske kjøpere, slik at krillfartøy er underlagt samme regler som øvrige norske fiskefartøy.
Forskriftsendringen er en de facto utvidelse av ordningen til å omfatte ny type fiskefartøy. Selv om ordningen som sådan ikke er forbudt etter WTOs Subsidieavtale, er utvidelsen imidlertid i strid med den erklæring Norge sammen med 27 andre land ga i desember 2015 der vi forpliktet oss politisk til ikke å innføre nye fiskerisubsidier.

Som også nevnt i vårt brev av 16. januar vil Utenriksdepartementet derfor be Nærings- og fiskeridepartementet om å veie hensynet til likebehandling opp mot hensyn til Norges forpliktelser under de pågående forhandlingene om fiskerisubsidier i WTO ved eventuelle endringer i regelverket for GIEK og Eksportkreditt for å åpne for finansiering av norskeide krillfartøy.