Historisk arkiv

Dagens klageordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Dagens klageordning

Klageorganet

NORIDs klageorgan, omtalt som NOK, er et uavhengig klageorgan i forhold til UNINETTs virksomhet. Mandat, sammensetning og instruks for NOK ble endret i forbindelse med liberaliseringen av reglene for tildeling av domenenavn i februar 2001. 27Mer informasjon om NOKs mandat og instruks samt vedtak i tidligere klagesaker finnes på http://www.norid.no/nok.html.

NOK består av tre medlemmer 28Det sittende NOK består av Are Stenvik (leder), Universitetet i Oslo, Mette Vestli, SINTEF og Annebeth Lange, Post- og teletilsynet., som oppnevnes av Samferdselsdepartementet. Departementet utpeker lederen. Medlemmene rekrutteres fra miljøer, organisasjoner og bransjer som besitter kompetanse på området, men medlemmene skal være nøytrale med hensyn til å ha kommersielle interesser i domenenavnsforvaltningen. Videre skal minst ett av medlemmene være jurist. Medlemmene utpekes for to år av gangen, men ingen kan sitte i NOK for mer enn tre perioder.

Hvem kan klage og hva kan det klages over?

Klageadgangen er regulert i Navnepolitikkens pkt. 16 (tildelingsreglene). Her framgår det at søker/innehaver av det aktuelle domenenavnet kan klage.

Det kan klages over at NORIDs avgjørelse ikke er fattet i henhold til gjeldende tildelingsregler. Klageadgangen omfatter ikke klager på at noen har fått tildelt en navn som krenker tredjeparts rettigheter, er ulovlig eller lignende. Slike forhold "reguleres" av at søker har signert en egenerklæring på at han er i aktsom god tro med hensyn til dette.

NOK har med andre ord ikke kompetanse til å behandle klager på grunnlag av at registreringen eller bruken av et domenenavn er i strid med tredjeparts rettigheter. En konflikt vedrørende slike forhold vil da være et forhold mellom innehaver av et domenenavn og en tredjepart, og som eventuelt må håndteres av rettsapparatet.

Videre omfatter klageadgangen, naturlig nok, heller ikke klager på selve tildelingsreglene.

Den mest typiske klagesituasjonen er at klager har søkt om et domenenavn, og fått avslag på sin søknad.

Klageprosedyrer

Da man ikke har ansett NORIDs virksomhet for å være utøvelse av offentlig myndighet, kommer ikke forvaltningsloven til anvendelse på tildeling av domenenavn. Man har imidlertid lagt vekt på å etablere klageprosedyrer som ivaretar de samme hensyn som forvaltningsloven.

Skriftlig og begrunnet klage skal fremsettes innen 30 kalenderdager fra det tidspunkt klager fikk kjennskap til eller burde skaffet seg kjennskap til avgjørelsen. Det gjelder imidlertid en absolutt frist på tre måneder fra avgjørelsen ble fattet.

Dersom klagen gjelder avslag på søknad om registrering, sperres det aktuelle domenenavnet inntil saken er avgjort, slik at ikke andre i mellomtiden kan få registrert navnet.

NORID kan selv omgjøre egne avgjørelser. Dersom NORID ikke finner grunn til dette, oversendes klagen, innen sju dager, til NOK. NORID fungerer som sekretariat for NOK og oversender NOK en skriftlig redegjørelse for saken, samt gir sin anbefaling til løsning. Denne innstillingen sendes partene for eventuell uttalelse.

Dersom vilkårene for å behandle klagen ikke er tilstede, skal NOK avvise klagen. Foreligger vilkårene for å behandle klagen, har NOK kompetanse til å treffe ny avgjørelse i saken. NOK har imidlertid ikke adgang til å treffe avgjørelse som er til skade for klager, eller som medfører rettighetstap for tredjeparter.

I utgangspunktet foregår NOKs saksbehandling via e-post. Dersom minst ett av medlemmene krever det, skal det arrangeres fysisk møte. Avgjørelsene treffes gjennom avstemming. For at en avgjørelse skal være gyldig, må minst to av medlemmene ha avgitt stemme. Ved stemmelikhet behandles saken på nytt. Dersom det fortsatt foreligger stemmelikhet, teller lederens stemme dobbelt.

NOKs avgjørelse skal normalt foreligge innen 30 kalenderdager etter at organet mottok klagen. Ved stemmelikhet er NOKs saksbehandlingstid forlenget med inntil 14 kalenderdager i tillegg til den opprinnelige 30 dagersfristen. Sekretariatet formidler avgjørelsen til klager innen 7 kalenderdager fra avgjørelsen foreligger. Avgjørelsen fra NOK skal være skriftlig og begrunnet.

NOKs avgjørelse vil være bindende for NORID. Avgjørelsen er endelig. Den kan ikke overprøves av Post- og teletilsynet eller andre.

NOKs avgjørelser er samlet i et klagearkiv som er offentlig tilgjengelig via NORIDs hjemmeside. Klager har anledning til å reservere seg mot slik offentliggjøring.