Historisk arkiv

Beskrivelse av dagens forvaltningsmodell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Beskrivelse av dagens forvaltningsmodell

I dette kapitlet gis det en nærmere beskrivelse av bakgrunnen for dagens modell for forvaltning av .no, herunder en beskrivelse av kompetansen for tildeling.

Nærmere om NORID - historisk bakgrunn

Forvaltningen av landkodetoppdomenet .no ble etter avtale med IANA overført til nordmannen Pål Spilling ved Televerkets forskningsinstitutt i 1983. Administrasjonen av .no domenet var en lite arbeidskrevende oppgave i begynnelsen. Etterhvert som Internett fikk flere brukere ble behovet for domenenavn stadig større. Det ble derfor fremhevet et ønske om at registreringsoppgaven skulle ligge hos en ikke-kommersiell aktør, som kunne opptre nøytralt i forhold til alle søkere. Valget falt på UNINETT, som både var ikke-kommersiell og som hadde nødvendig kompetanse. Kompetansen for tildeling av domenenavn under .no ble i 1987 overført til UNINETT.

UNINETT var i 1987 en driftsorganisasjon for det akademiske datanettet, med sekretariat ved SINTEF i Trondheim. I 1993 ble UNINETT etablert som et heleid AS under daværende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (nå Utdannings- og forskningsdepartementet). I 1996 ble NORID opprettet som en egen organisatorisk enhet i selskapet. NORID skulle stå for forvaltningen av .no-domenet separat fra UNINETTs øvrige oppgaver. Dette ble gjort både for å sikre tilstrekkelig med ressurser og kompetanse til oppgaven, men også for å kunne skille NORIDs virksomhet økonomisk fra UNINETTs øvrige virksomhet.

I 1998 ble UNINETT FAS AS etablert som et heleid datterselskap av UNINETT AS. UNINETT FAS skulle utnytte den tekniske nett- og tjenesteinfrastruktur som er utbygd av UNINETT, også til drift av felles administrative systemer for universitets- og høgskolesektoren. Ved opprettelsen av UNINETT FAS ble NORID flyttet over til det nye selskapet, og tildelingsmyndigheten for domenenavn under .no ble overført videre fra UNINETT AS til UNINETT FAS AS. NORID er altså i dag ikke et eget rettssubjekt, men en organisatorisk enhet i selskapet UNINETT FAS AS.

NORIDs virksomhet er drevet på ikke-kommersielt grunnlag og er internt i selskapet UNINETT FAS økonomisk adskilt fra den øvrige virksomheten. Inntektene kommer fra registrerings- og årsavgiften for domenenavnsregistreringer. I tillegg til å dekke utgifter til vanlig drift går inntektene med til å utvikle kvaliteten på tjenesten videre, samt til å bygge opp reserver for å sikre stabiliteten på tjenesten i tilfelle brann eller annen type ødeleggelse av kritisk materiell, erstatningsansvar etc.

I 1998 ble også klageorganet NOK opprettet for å behandle klager i forbindelse med registreringsprosessen. Samme år ble også NORIDs politiske råd, Norpol, etablert.

Kompetanse til tildeling av domenenavn i .no

Det formelle grunnlag for NORIDs kompetanse til å tildele domenenavn er en avtale med IANA fra 1987. Avtalen gir NORID rettslig kompetanse og tekniske forutsetninger til å tildele domenenavn under .no.

Parallelt med at NORID (dvs. UNINETT FAS AS ) har avtale med IANA, faller tildeling av nummer, navn og adresser for telenett og teletjenester inn under Post- og teletilsynets myndighetsområde (jf. lov av 23. juni 1995 nr. 39 om telekommunikasjon (teleloven) § 3-2, samt kgl. res. av 31. august 2001 om funksjonsfordeling innen telemyndigheten).

I henhold til telemyndighetens tolkning av denne bestemmelsen faller Internett domenenavn inn under området. Internett er et ”nettverk av nett”, eller mer presist et globalt telenett for elektronisk kommunikasjon. Internett er sammensatt av en mengde ulike nett med ulike egenskaper, som alle benytter TCP/IP-protokoll. En dataoverføringstjeneste er overføring av digitale signaler mellom definerte grensesnitt. Internett-baserte tjenester er dataoverføringstjenester, der nettet håndterer transporten av datasignalene. I lys av telelovens virkeområde og definisjoner vil en naturlig tolkning da være at domenenavn omfattes av ”adresser for telenett og teletjenester”.

I merknadene til forskrift av 2.juni 1997 nr. 560 om bruk av nummer, nummerserier, navn og adresser for telenett og teletjenester, gitt med hjemmel i teleloven, fremgår det at domenenavn omfattes av nummerplaner som det kan være aktuelt å regulere. Post- og teletilsynet har imidlertid ikke benyttet forskriftshjemmelen med hensyn til tildeling av Internett domenenavn. Post- og teletilsynet har altså per i dag ikke brukt sin kompetanse etter loven til å fastsette og tildele domenenavn. Dersom Post- og teletilsynet skulle ønske å bruke sin kompetanse måtte de først overta NORIDs kompetanse etter avtale med ICANN, og deretter ha delegert den på nytt med hjemmel i loven.

Som beskrevet over er den administrasjon av .no-domenet som NORID utøver ikke utledet fra telelovens hjemmel, men i kraft av avtale med IANA. Både det faktiske og det rettslige grunnlaget for NORIDs virksomhet er overenskomsten med IANA. NORID er således organisert etter privatrettslige regler og driver sin virksomhet med hjemmel i privatrettslige avtaler. På denne bakgrunn utøver ikke NORID offentlig forvaltningsmyndighet og deres virksomhet omfattes ikke av forvaltningsloven.

NORIDs administrasjon av landkodetoppdomenet .no har vært gjort ” i forståelse med” Post- og teletilsynet. Post- og teletilsynet har imidlertid ingen direkte instruksjonsmyndighet, siden de har valgt ikke å benytte sin kompetanse etter teleloven. NORID har frivillig gått med på at Post- og teletilsynet skal samtykke i enkelte deler av virksomheten. I praksis har dette vært gjort slik at NORID har stått for selve utøvelsen av domenenavntildelingen, mens telemyndigheten og NORID i fellesskap har utformet selve tildelingsreglene.