Historisk arkiv

Forvaltningsmodeller...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Forvaltningsmodeller i noen andre europeiske land

I dette kapittelet gjøres det kort rede for forvaltningsmodeller og hovedtrekk ved domenepolitikken i noen europeiske land (kapittel 5.1-5.5). En oversikt over priser og behandlingstider for registerenheter i Norden (unntatt Island) følger i kapittel 5.6. En tilsvarende oversikt for flere land i Europa er tatt inn som vedlegg nr. 7. 23Beskrivelsene i dette kapitlet er i hovedsak basert på rapporten fra Silje Johannessen, vitenskapelig assistent ved Institutt for rettsinformatikk, samt informasjon samlet inn av Norid gjennom den europeiske organisasjonen for registerenheter (CENTR).

Sverige

I Sverige er tildeling av domenenavn under .se lagt til selskapet Network Information Centre Sweden AB (NIC-SE – http://www.nic-se.se). NIC-SE er et eget driftsselskap under Stiftelsen Internettinfrastruktur (II-stiftelsen). NIC-SE står for den praktiske delen av tildelingsfunksjonen. II-stiftelsen har gitt Nämnden för Domännamnsregler (NDR) ansvaret for utvikling av regelverket for tildeling. I følge NIC-SE har staten ingen spesiell myndighet over domenenavnshåndteringen i Sverige per i dag.

Det tillates registrert kun ett domene per firma og det er krav om at domenet må gjenspeile firmanavnet. I utredningen SOU:2000:30 24Utredningen SOU 2000:30 ”.se? Betänkande av domännamnsutredningen”. <br >finnes på http://www.naring.regeringen.se/propositioner_mm/sou/2000/index.htm. er det foreslått liberalisering i tildelingsreglene og forvaltningsordningen for .se. Näringsdepartementet drøfter nå hvordan denne anbefalingen skal følges opp.

Danmark

I Danmark er ansvaret for forvaltning av domenenavn under .dk lagt til DIFO (Dansk Internet Forum – http://www.difo.dk). Stiftelsen ble opprettet på bakgrunn av ”Internet i Danmark Memorandum of Understanding”, som ble utarbeidet av Internett-relaterte organisasjoner og virksomheter samt enkeltpersoner med interesse for Internetts utvikling. Det er DIFO som har ansvaret for registrering og bruk av domenenavn etter delegasjon fra ICANN/IANA. DIFO har opprettet et aksjeselskap, DK Hostmaster AS, som står for selve registreringen av domenenavn. Forskningsministeren godkjenner vedtektene til DIFO.

Søkerne må bruke registrar ved henvendelse til DK Hostmaster AS. Det stilles ellers ingen krav til søkerne og ingen begrensninger i antall domenenavn til hver søker. Videre kan domenenavn i utgangspunktet overdras til tredjeparter.

Finland

I Finland er det Ficora ( http://www.ficora.fi), tidligere Teleforvaltningscentralen, som tildeler domenenavn under .fi. Teleforvaltningscentralen er et offentlig organ som er direkte underlagt Kommunikasjonsministeriet, og som har tilsvarende oppgaver som Post- og teletilsynet i Norge. Ansvaret for forvaltning av domenenavn ble overført fra KPN Qwest til Teleforvaltningscentralen 1. juli 1997.

I Finland er det ingen begrensninger i antall domenenavn hver søker kan ha, men det stilles krav om at domenet skal være identisk med et registrert navn, et sekundært firmanavn eller et varemerke.

Nederland

Foundation for Internett Domain Name Registration (SIDN – http://www.domain.registry.nl) er ansvarlig organ for tildeling av domenenavn i Nederland under .nl. Registreringen skjer gjennom en godkjent registrar. SIDN er en privat, ikke-kommersiell organisasjon.

Privatpersoner kan kun registrere et domene, mens selskaper, foreninger, organisasjoner og lignende kan registrere flere. Det stilles ingen krav til domenet annet enn at det skal være unikt (ikke i bruk tidligere i en eller annen form).

England

Nominet UK (http:// www.nominet.org.uk) er en ikke-kommersiell organisasjon som er ansvarlig for tildeling av domener under .uk. Nominet består av 2000 medlemmer som betaler en årlig avgift. Selve registreringen av domenenavn skjer gjennom en registrar. Nominet kan slette eller suspendere domenet dersom bl.a. domenet er i strid med lov eller hvis rettslig prosess angående bruk av domenet er iverksatt.

Alle domenenavn må registreres under hoveddomener: co, org, ltd, eller plc. Søkerne får et ubegrenset antall navn under .co.. Under .ltd og .plc kan kun ett navn registreres, og domenet skal samsvare med firmanavnet.

Sammenligning av priser og behandlingstid i Norden

Tabellen under viser hvilke priser for registrering av domenenavn og behandlingstider for tildeling som gjelder for registerenhetene i Norden (unntatt Island). En tilsvarende tabell for priser og behandlingstid, samt en oversikt over forholdet mellom registerenhetene og myndighetene, for flere land i Europa m.m. er tatt inn som vedlegg nr. 7.

Tabellen er under sortert etter hvilke totalpriser som gjelder etter 2 år. Dette gjør det mulig å sammenlikne den totale effekten av årsavgift og registreringsavgift. Registrering av domenenavn i Norge var gratis (subsidiert av UNINETT) inntil 1996, da volumet begynte å bli så stort at en så behov for å innføre registreringsavgift for dekke kostnadene ved registrering. NORID tar fortsatt ikke betalt for registrering av navnetjenere eller behandling av endringsmeldinger.

Tabellen viser også hvorvidt tildelingen er automatisert eller skjer ved skjønnsbehandling.

Land

Priser

Behand-lingstid

Automatisert tildelings-prosess

Registrering

Årsavgift

Totalt første år

Totalt etter 2 år (Reg. + årsavg.)

Danmark

.dk

65

65

65

130

< 24 timer

Ja

Norge

.no

250

100

250

350

1 dag

Ja, manuell verifikasjon

Sverige

.se

206

206

206

412

2 dager

Nei

Finland

.fi

434

136

570

706

1,5-3 uker

Nei