Høring om Nordområdestrategien

Høring om Nordområdestrategien

Hovedtrekkene er gode, MEM:

Undertegnede representerer den kvenske minoriteten i nord, som prosjektleder for det kvenske revitaliseringsprogrammet.

KORT OM KVENENE:

  • territoriell minoritet i nord alt før nasjonalstaten Norge
  • ca. 25% av befolkning i Finnmark og N-Troms er kvenske etterkommere.
  • kvenene er et finskættet folkt og språket er nær beslektet med finsk. Forenklet framstilt er skillene som norsk og svensk
  • ca. 13 av befolkning i Finnmark har språkkunnskaper i kvensk og/eller finsk
  • januar 2006 startet Universitet i Tromsø et nytt studium i kvensk språk og kultur. Det første studiet noensinne i kvensk. Over 40 studenter meldte seg på. Pt. er Studiet det største språktstudiet ved UiT.
  • Norge har gitt kvenene en stedmodelig behandling, og selv i dag oppfyller ikke Norge internasjonale avtaler som den Europeiske rammekonvensjonen for nasjonale minoritet og Det internasjonale språkcharteret for minoritetsspråk.

MULIGHETENE :

For mange bygder i Troms og Finnmark vil kunnskaper i kvensk språk og kultur være en unik ressurs og ett av de viktigste ressursene og kompetanse som personer og disse lokalsamfunn har for å skape næringsutvikling.

Det østersjøfinske språkområdet bestående av Finland, finskspråklige i Sverige, Karelere i Russland og Estland utgjør ca. 8 mill. mennesker og er et markedsområde i regionen, i rask utvikling og som i mange sammenheng vil være et spennende marked og utviklingsområde for folk med kunnskaper i kvensk og finsk språk.

Kunnskaper i kvensk språk og kultur gir mulighet til å skape folk til folk kontakt, kulturutveksling og næringsutvikling. Områder for næringsutvikling er mange bl.a. innen reiseliv, kulturnæringer og bruk av språk kunnskaper i forbindelse med salg av norske varer (fiskeprodukter, reiseliv osv) til disse markedene.

Kvenene og deres slektfolk bor i sentrum av nordområdene og har en helt unik posisjon for utvikle samarbeid i nordområdene på tvers av landegrensene. Tross det er ikke kvenene nevnt med ett i Regjeringens nordområde program.

TILTAK:

Det kvenske miljøet representert ved Kvensk institutt i Porsanger og Norske Kveners Forbund i Tromsø ber Regjeringen etablere tiltak i samarbeid med den kvenske minoriteten i Norge som et eget delprogram i nordområde satsingningen.

Det kvenske miljøet er allerede i gang med å utvikle flere tiltak som i denne sammenheng vil være interessante. Disse omhandler tiltak for:

  • utvikling av språkkompetanse i kvensk knyttet opp i samarbeid med andre språklige minoriteter i det Østersjøfinske språkområdet
  • kultursamarbeid og kulturprosjekter mellom kvener, tornedalinger i Sverige og Karelere i Russland, samt utvikling av en musikkfestival for minoritetsgrupper.
  • Utvikling av nyhetstjenester for å øke gjensidig kunnskap om hverandre

Regjeringen må på generelt grunnlag styrke satsningen overfor kvenene som nasjonal minoritet i nord. Nordområde satsningen vil være en god anledning til å gi kvenene oppreisning.

Kunnskaper i kvensk språk og kultur representerer en unik ressurs og kompetanse med stor verdi både for de enkeltpersoner som dette angår og for samfunnet.

Den kvenske minoriteten inviterer Regjeringen til å delta aktivt og med forutsigbare tiltak i det kvenske revitaliseringsprogrammet for å gjenreise kvensk språk og kultur som ressurs for samfunnsutvikling i nord.

Regjeringen ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet har allerede fått invitasjon til å delta i en fagkonferanse om dette temaet.

Alta 21. desember 2006

Kurt Johnsen
prosjektleder i det kvensk revitaliseringsprogrammet.
Tlf. 98 21 89 25
E-post: kurt@noodt.no