Høring om nordområdestrategien (Barentsinstituttet)

Høring om nordområdestrategien

Vi som arbeider ved Barentsinstituttet ønsker en synliggjøring av Instituttet i strategien, og kommer med følgende innspill:

Barentsinstituttet i Kirkenes er under oppbygging, og vil utvikle forskningsprogrammer som fokuserer på politisk, økonomisk og kulturell utvikling i grenseområdene i Barentsregionen. Forskningen skjer i et bredt, internasjonalt samarbeid, og instituttet er en arena der gjesteforskere, stipendiater og den faste staben arbeider med tverrfaglig forskning av høy kvalitet med vekt på samfunnsvitenskaplige spørsmål knyttet til grenseområdene i nord. Instituttet samarbeider nå med 7 masterstudenter fra ulike norske og russiske universitet som skriver oppgaver om dagsaktuelle spørsmål i Barentsregionen: Investeringsbeslutninger i olje- og gass-sektoren, demokratisering, ledelseskultur, språksosiologiske spørsmål og forvaltning av naturresurser.

Instituttet er også viktig i arbeidet med å utvikle Øst-Finnmark og Pechenga til å bli en region som ikke bare er rik på ressurser, men også på komptanse. I arbeidet med Pomorsonen kan forskere ved Barentsinstituttet engasjeres, både når det gjelder forstudier, utviklingsarbeid og følgeforskning.

Dr Urban Wråkberg
Forskningsdirektør

Svein Helge Orheim
Adm leder