Høringsuttalelse til regjeringens nordområdestrategi fra NSR

Høringsuttalelse til regjeringens nordområdestrategi fra NSR

Norske Samers Riksforbund (NSR) krever at høyeste miljøstandarder pålegges all aktivitet i området.

Urfolksrettigheter skal respekteres

Regjeringens forslag til nordområdestrategi presiserer at urfolksrettighetene skal bli respektert i nordområdene, og det er et helt avgjørende punkt i strategien. Norske Samers Riksforbund mener at dette innebærer at tilgang til ressurser i forbindelse med nye industrielle tiltak for eksempel også må omfatte aksept fra samisk hold. Offentlige og private interesser må derfor etablere klare avtaler med Sametinget og det samiske folk, spesielt i forhold til den industrielle aktiviteten som skal foregå i samenes hjemområder, både på norsk og russisk side.

Ny industriell aktivitet må tilpasses den samiske bruken av områdene

NSR mener generelt at det er de fornybare ressursene som skal ligge til grunn for vår samfunnsutvikling i nordområdene. Grunnen er at det er de fornybare ressursene som er bærekraftige og har gitt utkomme til befolkningen i uminnelige tider. Det samiske samfunnet har vært og er fortsatt helt avhengig av at fornybare ressurser forvaltes på riktig måte.

Skal bygge kapasitet ved samiske institusjoner

Regjeringens strategi legger også opp til at urfolksnettverket og Arktisk universitet skal styrkes. Videre er det spesielt nevnt at regjeringen vil bidra til oppbygging av kapasitet ved de samiske institusjoner innen urfolksrelatert forsking.

Norske Samers Riksforbund mener dette er helt nødvendig fordi kunnskap og kompetanseutvikling er blant de sterkeste drivkreftene i det vi kan kalle nordområdesatsningen.

Norske Samers Riksforbund vil vise til at det er viktig å realisere et allsamisk universitet som kan danne utgangspunktet for at forskingen i størst mulig grad skal foregå i nord og ved utvikling av de eksisterende kompetansemiljøene. Dette burde vært enda tydeligere presisert i strategien. Norske Samers Riksforbund mener at Sametinget skal være en aktiv part for regjeringen i videre arbeid med nordområdesatsningen. NSR mener det er viktig å bygge på den brede kunnskapen som allerede finnes i det samiske samfunnet, det gjelder både vår tradisjonelle kunnskap og vår verdensforståelse. Strategien må derfor være å gjennom denne satsningen styrke våre egne forskningsmiljø. Resultatene av dette arbeidet bør være at institusjoner lokalisert i samiske områder opparbeider økonomisk og faglig kapasitet til å følge utviklinga i kunnskapsmiljøene rundt nordområdene og at samenes egen kunnskap og kompetanse, både tradisjonell kunnskap og nyere forskning, får innpass i disse kunnskapsmiljøene, og i prosessene forøvrig.

Norske Samers Riksforbund mener at samiske sendinger på permanent basis i Nordvest-Russland er meget viktig i sammenheng med nordområdespørsmålene.

Samisk region

Norske Samers Riksforbund støtter tanken om at det skal utarbeides et forslag om etablering av en økonomisk og industriell samarbeidssone som omfatter både norsk og russisk territorium i grenseområdene i nord. Norske Samers Riksforbund vil vise til det pågående arbeidet med nordisk samekonvensjon som enda en dimensjon som underbygger mulighetene for at også en samisk region på kryss av landegrenser kan realiseres i fremtiden. En samisk region i nord ville vært et meget sentralt gjennombrudd for samene, som er et folk bosatt i fire stater. Det vil sikre samenes rettigheter og utvikling som et folk. Arbeid for å sikre den nordiske dimensjonen i samepolitisk sammenheng er derfor svært viktig. Som en del av nordområdestrategien bør derfor prosessen med Nordisk samekonvensjon tillegges betydelig vekt.

Tiltak for å lette grensepasseringen mellom Norge og Russland vil være en del av dette.

Miljøet og miljøstandarder

Klimaendringer og forurensning påvirker både naturen rundt oss og våre næringer og dermed også vår egen helse. Den samiske kulturen må forberede seg på å møte og håndtere de pågående forandringene og samtidig ta vare på de verdier og den kunnskap som allerede finnes i det samiske samfunnet. Dette må både regjeringen og Sametinget jobbe for å sikre i sitt arbeid med å utvikle nordområdene.

NSR krever at høyeste miljøstandarder pålegges all aktivitet i området. Konsekvenser av utbygging, utvinning, infrastruktur og transport må utredes, ikke bare forut for nye aktiviteter, men det må være på plass mekanismer som vurderer mulige endrede konsekvenser underveis.

NSR er glad for at oljetankere skal følge seilingsleder på 30 nautiske mil utenfor kysten fra Røst til Vardø. Det vil bedre mulighetene for å reagere med oljeverntiltak om havarier eller kollisjoner skulle finne sted.

Sosiale dimensjoner viktige

Norske Samers Riksforbund vil peke på at store samfunnsendringer også endrer sosial og samfunnsmessige strukturer. Vi mener at det er viktig å ta høyde for at slike faktorer legges inn i regjeringens nordområdestrategi. Ikke bare har vi en situasjon med dramatiske forskjeller i levestandard i områdene, men det er også viktig å utrede spørsmål knyttet til familieforhold og samfunnsforhold når arbeidsmarkedet og til dels småsamfunnene preges av nye aktiviteter.

Norske Samers Riksforbund vil vise til at infrastrukturoppbygging i form av helsetilbud og tilbud til barn og unge må være en del av denne satsningen. Mange samiske samfunn har betydelige utfordringer på feltet, og et faglig godt samisk tjenestetilbud vil være av stor betydning.

Arktisk råd

Arktisk råd skal ha sekretariat i Tromsø i perioden 2006-2008, og i denne forbindelse vil Norske Samers Riksforbund presisere at det er avgjørende at det fokuseres også på å rekruttere fagfolk med urfolkskunnskap som en aktiv del av urfolksperspektivene i nordområdestrategien.

Landsmøteuttalelse

Vi gjengir også Norske Samers Riksforbunds landsmøteuttalelse 2006 om nordområdepolitikken. NSRs 38. landsmøte, samlet i Varangerbotn 9.-11.06.06 vedtok 11. juni en uttalelse om nordområdepolitikken:

NSR mener i nordområdepolitikken at:

Rettigheter

  • NSR henviser til samenes kollektivt nedarvede rettigheter og mener at tilgang til ressursene krever aksept fra den samiske part. Offentlige og private interesser må etablere klare avtaler med og godkjenning fra det samiske folk.
  • Rettighetsspørsmålene må avklares og behandles på flere nivå. NSR mener at det må lages avtaler med Sametinget i saker som gjelder overordnede samiske rettigheter, herunder spørsmål om undergrunnsressurser. I tilfeller der bruks- og rettighetsområder er avklart i henhold til Finnmarksloven, skal samiske rettighetshavere bli hørt.

Utnyttelse av fornybare og ikke-fornybare ressurser

NSR mener at de fornybare ressursene skal ligge til grunn for vår samfunnsutvikling i nordområdene. De fornybare resssursene er bærekraftige og har gitt utkomme til befolkningen i uminnelige tider, og spesielt det samiske samfunnet har vært og er avhengig av at ressursene forvaltes på riktig måte.

I den helhetlige, økobaserte forvaltningen av havområdene er urfolk og andre som bebor landområdene en del av det marine miljø, og deres rettigheter og interesser skal ivaretas. Både kulturell og biologisk mangfold er sentrale deler i en økosystembasert forvaltning. Alle inngrep i Barentshavet og de nære kystområdene i Nord-Norge berører altså samenes interesser.

NSR mener at olje- og gassutvinning til havs og store mineralutvinninger på land ikke er miljø- og samfunnsmessig bærekraftige næringer i et langsiktig perspektiv. Ulempene må imidlertid veies opp mot fordelene.

  • Petroleumsutvinning til havs innebærer forurensingsrisiko i sårbare arktiske strøk og er en potensiell fare for viktige fiskeforekomster. Petroleumsutvinning og forbruk er også den viktigste årsak til menneskeskapte klimaendringer.
  • I dag er det imidlertid allerede er gitt lete og utvinningstillatelser for petroleum i deler av Barentshavet. Utviklingen mot utvinning på russisk side pågår også for fult og oljetransporter fra russisk fastland går nær norskekysten. I denne situasjonen hvor ressurser i samiske nærområder utnyttes, må samiske rettigheter og andre urfolksrettigheter respekteres. Urfolksrettigheter må bli tungtveiende i planlegging og gjennomføring av aktiviteter og i fordelingen av verdier fra områdene.
  • Dersom utvinningen overholder de høyeste miljløstandarder, og samiske rettigheter respekteres, samt at all verdiskapning basert på ressursuttak i områder som berører samiske interesser til havs og til lands tilgodeser det samiske samfunn direkte eller indirekte, kan olje- og gassutvinningvære forsvarlig.
  • Det må etableres mekanismer som sikrer at det samiske samfunn tilføres betydelige verdier av iverksatt og fremtidige uttak av ikke-fornybare ressurser i samiske områder. Verdiene skal bidra til å utvikle det samiske samfunn i et bredt perspektiv. Hvordan overføringene skal skje må være resultat av forhandlinger med myndigheter og selskap.

Deltakelse i nordområdepolitikken

  • NSR mener det samiske samfunnet har rett til fullverdig deltagelse i prosesser som berører nordområdene. På nasjonalt plan har vi vårt folkevalgte organ, Sametinget, som NSR mener må bli konsultert rundt aktiviteter i nordområdene.
    For at det samiske samfunnet skal kunne være en reell deltager i prosessene i nordområdene, kreves kompetanseutvikling, kapasitets- og institusjonsbygging i det samiske samfunnet i sin helhet. For en effektiv og fullverdig deltagelse, må det samiske samfunnsikres ressurser til å muliggjøre deltagelsen i prosesser.
  • NSR mener at et solid og godt samarbeid med aktører i utforming av politikken og utvikling av nordområdene, vil bidra til å sikre bærekraftig utvikling i regionen.

Internasjonale foretaks ansvar

  • Internasjonale foretak har stor innflytelse i utviklingen i nordområdene. NSR mener at det samiske folk må bli tatt med i dialog og forhandlinger med de multinasjonale- og andre store selskaper som har eller planlegger aktivitet i området, det være seg på land eller til havs. Dette gjelder også for konsekvensutredninger som selskapene gjennomfører i forbindelse med sin aktivitet.
  • De internasjonale selskapene har også et ansvar ovenfor urfolkene gjennom folkeretten, bl.a. menneskerettighetskonvensjonene og ILO konvensjonen no 169. Selskapene skal ha på plass etiske standarder, såkalte _Corporate Social Responsibility_, som oppfyller minstestandarden gitt i ILO konvensjon nr 169.

Miljø

  • NSR vil uttrykke bekymring over den hurtige utviklingen i nordområdene og krever at høyeste miljøstandarder pålegges all aktivitet i området. Konsekvenser av hele prosessen: utbygging, utvinning, infrastruktur og transport må utredes, ikke bare forut for prosessen, men det må være på plass mekanismer som vurderer mulige endrede konsekvenser underveis. Det må sikres høyeste beredskap for akutte situasjoner.
  • NSR vil også uttrykke bekymring for den skjeve kjønnsbalansen som opptrer i lokalsamfunn hvor store industrielle utbygginger finner sted. Parallelt med utbyggingene må det utvikles bærekraftige lokalsamfunn, der likestillingsperspektivet er ivaretatt. Kvinner må rekrutteres til arbeidsplassene i industrien, og det må samtidig skapes alternative arbeidsplasser til kvinner, slik at skjeve kjønnsbalansen kan motvirkes.
  • Klimaendringer og forurensning påvirker ikke bare naturen rundt oss, men også livskraften og helsa til våre næringer og dermed også vår egen helse. Den samiske kulturen må være forberedt på å møte og håndtere de pågående forandringene og samtidig ta vare på de verdier og den kunnskap som allerede finnes i det samiske samfunnet.

Utfordringer for det samiske samfunn og folk til folk samarbeid

  • Urfolksdimensjonen i prosessene i nordområdene krever samarbeid på flere plan: både innad i det samiske samfunn og utad i forhold til andre urfolk, med den øvrige befolkning i nordområdene, nasjonalstat og næringsliv. På bakrunn av dette mener NSR at Sametingene må engasjere hele det samiske samfunnet for sammen å øve sterkere innflytelse på prosessene rundt nordområdene og arbeide opp i mot aktører både innad og utad.
  • For å skape og fortsatt oppretthole en god utvikling i urfolkssamfunn i nord, må det legges til rette for gode vilkår for kulturarbeid i Sápmi og på tvers av landegrensene.
  • Når det gjelder kompetanseheving må vi bygge videre på den brede kunnskapen som allerede finnes i det samiske samfunnet, det gjelder tradisjonell kunnskap, vår verdensforståelse, internasjonale prosesser og utvikling av urfolksrettigheter og annet som kan bidra til å utvikle hele vår samiske kunnskapverden, gjennom dette styrke våre egne forskningsmiljø.
  • Vi må sikre at våre institusjoner har kapasitet til å følge utviklinga i kunnskapsmiljøene rundt nordområdene og at vår egen kunnskap og kompetanse, både tradisjonell kunnskap og nyere forskning, får innpass i disse kunnskapsmiljøene, og i prosessene forøvrig.
  • Vi skal ta til oss og utvikle ny kompetanse blant lokalbefolkningen for å kunne delta i de nye virksomhetene som måtte komme til våre områder. Dette blant annet for å sikre bosetning og økonomisk utvikling lokalt og regionalt.
  • Gjennom deltagelse i internasjonale prosesser får det samiske samfunnet tilgang til oppdatert viten. Dette er viten som vi kan benytte til å legge opp strategier for hvordan det best møte nye og skiftende utfordringer som angår våre områder.

-----

Uttalelsene ligger også publisert på Norske Samers Riksforbunds (NSRs) internettsider nsr.no på norsk og samisk.

Med hilsen
Silje Karine Muotka, NSR-leder
Marit Meløy Utsi, sekretariatsleder