Kommentar til Regjeringens Nordområdestrategi. Kultur og kultursamarbeid

Kommentar til Regjeringens Nordområdestrategi. Kultur og kultursamarbeid

Sør-Varanger bibliotek har samarbeidet over den norsk-sovjetiske og norsk-russiske grensen siden midten av 1980-tallet. Dette, samt flere prosjekter fra år 2000 fram til d.d., har gitt spisskompetanse, erfaringer og utviklingsmuligheter. Det har medført god tjeneste- og serviceyting, som er etterspurt av lokale, regionale og nasjonale brukere i offentlig og privat sektor.

Å øke fokus på biblioteket som møteplass er et gode. Bibliotekets målgrupper er barn, ungdom og voksne. Åpne, demokratiske norsk-russiske møteplasser medfører dialog og positiv utvikling i lokalsamfunnet. I samme grad må kunnskapsrelaterte tjenester og dokumentasjonsoppbygging videreutvikles for å øke innsikt, kunnskap og kompetanse i sivilsamfunnet generelt og for skoleverket, studenter og næringsliv spesielt.

Det synes å være et relativ stort behov for å tilføre flere miljø i Norge kunnskap om Barentsregionen og nordområdene. Nordområdebegrepet er ”ungt” og ny kunnskap avdekkes og tilegnes. Dokumentasjon og spredning av relevant kunnskap må være et satsingsfelt i Nordområdestrategien. Et nasjonalt kompetansebibliotek i Sør-Varanger kan med sine vel etablerte bibliotek- og kunnskapsnettverk i Norge og i Barentsregionen yte en slik tjeneste på nasjonalt plan.

Et nytt internasjonalt studie tilbud i Sør-Varanger, Barents International School (Bachelorgrad i Border Business) med studenter fra Norge, Russland og Finland vil medføre økt etterspørsel for bibliotek-, informasjons- og dokumentasjonstjenester.

Å styrke innsatsen for oversettelse av samtidslitteratur er positivt. Oversettelser av russisk samtidslitteratur må prioriteres på området, da det er stor etterspørsel og tilbudet er svært dårlig i Norge i dag.

Økt fokus på biblioteket må også innebære muligheter til å videreutvikle det allerede gode bilaterale kultursamarbeidet.

Vidar Lund
biblioteksjef
Sør-Varanger kommune

Hildur Eikås
prosjektleder
Finnmark fylkesbibliotek