Kommentar til nordområdestrategien (Per Sigmun Johannessen)

Kommentar til nordområdestrategien

Nordområdemeldingen inneholder mange positive elementer, men en av de aller viktigste elementene for satsing på en bærekraftig utvikling i nordområdene er totalt uteglemt.

Uansett hva vi skal drive med i nordområdene, er sjømåling og oppdatering av elektroniske sjøkart, en forutsetning for all virksomhet i dette område.

Det nytter ikke å ha masse ideer om utnyttelse av dette til næringsdrift, uten å sikre seg mot store og uopprettelige miljøkatastrofer.

Dette kan bare gjøres ved at hele Svalbardområdet blir kartlagt, med de mest moderne og tidsmessige metoder.

Dessverre må det vel innrømmes at detaljert kjennskaper til sjøområdet rundt Svalbard, ikke i tilstrekkelig grad tas med som en hovedfaktor i planlegging og prosjektering av fremtidig næringsutvikling i område.

Denne påstanden mener jeg grundig understøttes, når vi oppserverer at Nordområdestrategien i altfor liten grad fokuser på kartlegging som en pioneroppgave.

Det har gått rykter om, at til sommeren planlegges tur med verdens største passasjerskip, inn i et område som det av kjentfolk betraktes som hasard å ferdes med ett fartøy av den typen.

La oss tenke oss ett senarie der et slikt fartøy skulle gå på grunn, å i verste fall bli skadet slik at det ble liggende der.

Tap av menneskeliv, tap av store materielle verdier og så en uopprettelig miljøkatastrofe på toppen av det hele.

Store deler av dette område vi her snakker om, er ikke kartlagt og ingen, også såkalte kjentmenn, har ikke peiling på hva som befinner seg under havflaten.

Jeg håper inderlig at de personene som tar ansvaret for å utarbeidelse av Nordområdestrategien også innser at, for å komme videre må det tas ett krafttak med sjømåling og oppdatering av elektroniske sjøkart.

Per Sigmun Johannessen
Rødøy