Kommentar til regjeringens Nordområdemelding

Kommentar til regjeringens Nordområdemelding

Det står mye bra og fremtidsrettet om petroleumsvirksomhet i regjeringens Nordområdemelding som ble lagt frem 011206. Ikke minst det som sies om betydningen av langsiktig utforskning av Barentshavet med en aktiv tildelingspolitikk, regional næringsutvikling som pålegger operatørselskapene å etablere kvalifikasjonsordninger for lokale og regionale leverandører samt kontinuerlig kunnskapsoppbygging, forskning og utvikling innen petroleumssektoren, er meget bra.

Svakheten slik undertegnede ser det er følgende:

De viktige områdene utenfor Helgeland (blant annet Norne-området og Skarv) er ikke nevnt.

De lovende områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms (Nordland VI, Nordland VII og Troms II) er heller ikke omtalt. Det er svært viktig at nordlige del av Norskehavet også inkluderes som en naturlig del av regjeringens Nordområdepolitikk på petroleumssiden. Nordnorsk sokkel strekker seg fra Helgeland til Barentshavet.

Det er i hele Nord-Norges interesse at det petrofaglige miljøet i Harstad blir styrket og videreutviklet i årene fremover. I pkt. 1 har vi kort beskrevet dagens oljemiljø. I pkt. 2 hva vi kommer til å følge opp i forbindelse med den videre behandling av Nordområdemeldingen.

1. Fakta om oljemiljøet i Harstad :

"Harstad har vært nordnorsk oljesenter siden Barentshavet ble åpnet for leteboring sommeren 1980. Et bredt faglig miljø er siden etablert i byen, med Statoil som den viktigste aktør. Selskapets tilstedeværelse i Harstad er styrket i takt med økende oppgaver i nord ( over 270 medarbeidere fra 10 nasjoner høsten 2006). Aktiviteten er innenfor leting, boring, feltutvikling, prosjekter og drift - et komplett oppstrømskontor - det eneste utenfor Stavanger. Ved kontoret er det også en Snøhvit-avdeling (Petek) og en internasjonal geologisk avdeling som vurderer mulighetene i Nordvest Russland.

Oljedirektoratet, Hydro og Total har også kontorer i Harstad og en leverandørindustri er under utvikling.

2. Nordområdemål olje/gass Harstad

Regjeringen må som en del av sin Nordområdestrategi styrke den petroleumsfaglige kunnskap og kompetansen i nord med spesiell fokus på ressurskartlegging, feltutvikling, helse, miljø og sikkerhet. Oljedirektoratets nordnorgekontor må styrkes og regjeringen må etablere en nordnorsk avdeling av Petroleumstilsynet i Harstad.

Mvh
Helge Eriksen,
prosjektleder "Harstad - oljesenter i nord"