Høring om nordområdestrategien (Kreftforeningen)

Høring om nordområdestrategien

Kreftforeningen synes det er svært viktig at norske myndigheter har utropt nordområdene som Norges viktigste satsningsområde i årene som kommer.

Nordområdene, og spesielt Nordvest Russland, står overfor store utfordringer og muligheter. Kreftforeningen finner det positivt at det er noe fokus på helse

og frivillige organisasjoner i Regjeringens Nordområdestrategi, men vi savner konkrete tiltak.

Kreftforeningens innspill kan oppsummeres i følgende punkter:

  • Bidra med midler til og legge til rette for å overføre tobakksforebyggende kunnskap fra norske myndigheter og norske frivillige organisasjoner til aktører i Nordvest Russland.
  • Opprettholde tobakksforebyggende tiltak som et prioritert tiltaksområde for Barents Helseprogram, samt redusere egenandelen for frivillige organisasjoner som søker om prosjektmidler fra Barents Helseprogram for å bidra til mer samarbeid mellom frivillige organisasjoner i Norge og Nordvest Russland.

Kreftforeningen har bevilget midler til opprettelsen av Kreftregisteret i Arkhangelsk fylke i Nordvest-Russland. Tall fra Kreftregisteret i Arkhangelsk viser bl.a. at det har vært 17% økning i antall nye krefttilfeller mellom 1996 og 2000 i Arkhangelsk fylke. Rapporten viser også overraskende forskjeller i kreftforekomsten på hver side av landegrensen. Bl.a. er det færre russiske kvinner som får kreft sammenlignet med norske kvinner, men dette er i ferd med å endre seg raskt bl.a. fordi mange russiske kvinner begynner å røyke. Blant russiske menn er det nesten like høy forekomst av kreft som blant norske menn, men det er veldig stor forekomst av lungekreft blant russiske menn _ noe som hovedsakelig skyldes at over 60 prosent av russiske menn røyker.

Blant russiske menn er det også større forekomst av kreft i luftrør, mage, lever og spiserør enn blant norske menn.

Russiske myndigheter bruker relativt lite midler på tobakksforebyggende tiltak, og det forventes større forekomst av bl.a. kreft i Russland pga tobakksrøyking (spesielt blant russiske kvinner) i årene fremover. Videre er Russland satsningsområde for verdens største tobakkselskaper (bl.a. British American Tobacco, Japan Tobacco og Phillip Morris), fordi disse selskapene ser et stort vekstpotensiale i Russland, og fordi markedsføringsmulighetene for tobakksprodukter i store deler av Europa er vesentlig redusert de senere år.

Andel av den voksne russiske befolkningen som røyker (kilde WHO):

Periode

Resultat

Menn

1994 _ 1998

63,2%

1999 _ 2001

62,2%

2002 _ 2005

61,3%

Kvinner

1994 _ 1998

9,7%

1999 _ 2001

12,6%

2002 _ 2005

15,0%

Ifølge helsemyndighetene i Nordvest-Russland er tallene overfor også representative for røykemønsteret i Nordvest-Russland. Ifølge WHO er Russland blant landene i verden med høyest røykeprevalens. Til sammenligning er det ca 25% av den voksne befolkningen i Norge som røyker (både menn og kvinner), og antallet personer i Norge som røyker er på vei nedover.

Videre er det ifølge WHO 330 000 mennesker (år 2000) i Russland som årlig dør på grunn av sykdommer forårsaket av tobakksrøyking (bl.a. kreft), og tobakksrøyking er blant de største dødsårsakene i Russland. Russere som røyker dør tidligere enn ikke-røykere; 19 år kortere levetid for russiske menn som røyker og 16 år kortere levetid for russiske kvinner som røyker ifølge WHO. Ifølge myndighetene i Nordvest-Russland er befolkningsnedgangen i området en av de største utfordringene for regionen. Ifølge www.barentsinfo.org var befolkningsnedgangen i de fem regionene i Nordvest Russland ca 11,5 % mellom 1990 og 2001. For hele Russland er befolkningsnedgangen ca 1 million pr år. Ved å iverksette ytterligere tobakksforebyggende tiltak har Kreftforeningen tro på at befolkningsnedgangen i Nordvest-Russland kan reduseres noe på sikt. Videre kan Nordvest-Russland på sikt bli en foregangsmodell for øvrige russiske fylker i det tobakksforebyggende arbeidet ved å overføre kunnskap og kompetanse til andre russiske fylker.

Norge har kommet langt i det tobakksforebyggende arbeidet og har med målrettede tiltak greid å redusere tobakksforbruket betydelig de senere år. Kreftforeningen mener at noe av denne kunnskapen kan og bør overføres til myndigheter, helsepersonell og andre i Nordvest-Russland - Bl.a. vedrørende forskning på helseskader forårsaket av tobakksrøyking, informasjonsmateriell, undervisningsprogrammer (bl.a. Vær Røykfri), røykeslutt-programmer, og lovgivning på området. Erfaringer fra bl.a. Norge viser at frivillige organisasjoner svært viktige aktører for å igangsette tobakksforebyggende tiltak, og norske myndigheter må legge til rette for mer samarbeid mellom frivillige organisasjoner i Norge og Nordvest Russland på dette området.

Kreftforeningen oppfordrer norske myndigheter til å fortsette å inkludere tobakksforebyggende tiltak som et prioritert tiltaksområde for Barents Helseprogram (og tilsvarende programmer).

Videre oppfordrer Kreftforeningen norske myndigheter til å dekke en større andel av prosjektkostnader knyttet opp mot helserelaterte prosjekter i Nordvest-Russland, fordi Barents Helseprogram krever en betydelig egenandel og det fører til at noen norske frivillige organisasjoner ikke ser seg i stand til å etablere helserelaterte prosjekter i Nordvest-Russland.

For mer informasjon vennligst kontakt spesialrådgiver internasjonalt samarbeid Bjarne Rosted på telefon 95 74 98 78 eller e-post bjarne.rosted@kreftforeningen.no

Med vennlig hilsen

Kreftforeningen
Anne Lise Ryel
Generalsekretær