II. Politisk dialog og...

II. Politisk dialog og samarbeid

Indias økende betydning som global aktør gjør landet til en viktig samarbeidspartner. Dette gjør det relevant å trekke indiske synspunkter aktivt inn i norske vurderinger av sentrale regionale og globale spørsmål.

India spiller en stadig mer sentral rolle som internasjonal dialogpartner om globale sikkerhetsspørsmål, utviklingspolitikk, menneskerettighetsspørsmål, humanitærpolitiske spørsmål, fredsbevaring og i arbeidet med å gjennomføre inngåtte internasjonale miljøavtaler. Samtidig er India en stormakt i Sør-Asia med stor betydning for politisk stabilitet og sosial/ økonomisk utvikling i regionen. Landet har avgjørende innflytelse ift. håndtering av konflikter i regionen, herunder konflikter der Norge allerede har et betydelig engasjement. India har søkt et nærmere samarbeid med Sør-Afrika og Brasil; to regionale stormakter i andre verdensdeler. Utviklingen i denne konstellasjonen vil være av betydning å følge fremover.

Fra indisk side er det uttalt interesse for en regelmessig dialog med Norge om våre erfaringer/ engasjement i freds- og forsoningsarbeid, humanitær innsats, regionale konflikter, fredsbevaring og giverkoordinering. Det er videre uttrykt ønske om en tettere dialog om globale sikkerhetsspørsmål og nye sikkerhetsutfordringer.

Målsetting:

  • Økt norsk – indisk forståelse for hverandres politiske ståsteder, og økt bilateralt, regionalt og internasjonalt samarbeid på områder av felles interesse.

Strategiske virkemidler:

  • Engasjere India som samarbeidspartner på det utviklingspolitiske og det humanitære området samt i innsatsen for fredelig konfliktløsning, og som eventuell medspiller i arbeidet med å bygge tillit mellom gruppene innenfor nord-sør aksen i det multilaterale systemet, i kraft av landets økende rolle som giver og omfattende deltakelse i fredsbevarende operasjoner.
  • Trekke indiske synspunker aktivt inn i norske vurderinger av sentrale regionale og globale spørsmål, herunder sikkerhets-, nedrustnings-, humanitære, menneskerettighets-, miljø- og utviklingspolitiske spørsmål og WTO-spørsmål.
  • Utvikle dialog om energipolitikk og energisikkerhet.
  • Engasjere India som asiatisk partner i arbeidet med formalisering av eiendomsrettigheter for fattige.

Forventede tiltak:

  • Styrke høynivåkontaktene gjennom aktiv besøksutveksling og utnyttelse av kontakter i felles møtefora, f.eks. FNs Generalforsamling.
  • Ta opp sentrale politiske spørsmål i Den bilaterale samarbeidskommisjonen, herunder globale sikkerhetsspørsmål/ nye sikkerhetsutfordringer, humanitær-, miljø- og utviklingspolitiske spørsmål, WTO-spørsmål samt inter-religiøse/ inter-kulturelle spørsmål.
  • Videreføre de årlige bilaterale utenrikspolitiske konsultasjoner på assisterende utenriksrådsnivå.
  • Øke kontakten på embetsnivå mellom hovedstedene for drøftelser av regionale og globale spørsmål.
  • Vektlegge samarbeid mellom ambassadene i New Delhi, Brasilia og Pretoria i problemstillinger som India, Brasil og Sør-Afrika har en felles tilnærming til.
  • Arbeide for å styrke interessen for India i Norge blant politikere, parlamentarikere, embetsverk og norske kunnskapsinstitusjoner, gjennom informasjon om Handlingsplanen, seminarer, utveksling av eksperter og gjensidig informasjonsutveksling på ulike nivå.
  • Samarbeid mellom norske og indiske kunnskapsinstitusjoner i utredning av relevante politiske tema.
  • Samarbeide om utviklingspolitiske spørsmål i forhold til tredjeland.
  • Søke indisk støtte til opprettelse av en uavhengig kommisjon for formalisering av eiendomsrettigheter for fattige og arrangere en regional samling i forbindelse med dette arbeidet .