Evalueringsrapport 1/2002:...

Evalueringsrapport 1/2002: Evaluering av Den Norske ressursbank for demokrati og menneskerettigheter (NORDEM)

"Evaluation of the Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights (NORDEM)"

Sidetall: 68

ISBN: 82-7177-673-8

Gjennomført av:

T&B Consult, Danmark

Evaluering av:

NORDEMs aktiviteter i perioden 1993–2000 vedrørende rekruttering av personell til internasjonale organisasjoner som De forente nasjoner (FN) og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og andre.

NORDEM er i dag delt i en ressursbase og en beredskapsstyrke. Ressursbasen består av ca. 120 personer som dekker arbeidsområder innen valgrådgivning og valgobservasjon, beskyttelse av minoriteter, opplæring i menneskerettigheter og rettssikkerhet, utvikling av demokratiske organisasjoner og godt styresett. Beredskapsstyrken består av ca. 250 personer og ble etablert for å ha kvalifisert personell tilgjengelig på kort varsel. De dekker områder som menneskerettighetsobservasjon, valg, etterforskning av grove brudd på menneskerettighetene og utvikling av demokratiske institusjoner.

NORDEM er finansiert av Utenriksdepartementet og har fått støtte på ca. NOK 20 millioner i året, omtrent NOK 136 millioner siden 1993.

Formål:

Formålet med evalueringen var å belyse NORDEMs aktivitet i årene 1993–2000 vedrørende sekondert personell. Med tanke på at NORDEMs formål er å fremme menneskerettigheter og demokratisering på verdensbasis, skulle evalueringen vurdere virkninger, effektivitet, kapasitet og kompetansebygging samt kostnadseffektivitet, ledelse og administrasjon. Rapporten skulle også komme med forslag til styrking av NORDEM, inkludert løsninger for å få en mer profesjonell og strømlinjeformet organisasjon.

Sammendrag av evalueringen:

Rapporten finner at NORDEMs arbeid med sekondering av personell til internasjonale organisasjoner utføres på en god og effektiv måte, og at også opplæring og støttefunksjoner fungerer bra. Staben har fått adekvat opplæring men rapporten stiller spørsmål ved om mer kunne ha vært gjort fra NORDEMs side for de utsendtes videre utvikling og kompetanseheving.

Videre synes det som om deres arbeid har styrket de demokratiske verdier, både i de organisasjonene de arbeidet og i vertslandet. En annen sak som blir utredet, er om lokalt personell kan erstatte NORDEM-personell. Evalueringen finner at det kunne la seg gjøre men at utenforstående er å foretrekke for politisk følsomme oppgaver.

Sammenlignet med andre organisasjoner vurderes også NORDEM å være en kostnadseffektiv ordning. På noen områder er det imidlertid rom for forbedringer. Dette gjelder bl.a. å bedre kommunikasjonen med oppdragsgivere. Rapporten konkluderer også med at NORDEMs nåværende ledelsesstruktur kan forbedres.

Evalueringens anbefalinger:

Rapporten anbefaler at det opprettes en styringskomité for NORDEM med fem medlemmer, to fra Utenriksdepartementet, ett fra Institutt for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, ett fra Flyktningerådet, samt en leder som ikke er fra nevnte institusjoner. Komitéen skal utarbeide et klart mandat og lage retningslinjer for NORDEM. Det anbefales at NORDEM-sekretariatet utarbeider et system for måling av NORDEMs prestasjoner. Andre anbefalinger er å styrke kompetansebyggingen for NORDEM-personell og fortsatt arbeid for å motivere til uteopphold ved bl.a. fokus på en forbedring av skatteforholdene. Videre bør NORDEM unngå å påta seg drift av enkeltprosjekter og det anbefales isteden å etablere et samarbeid med NORAD for støtte.

Oppfølging:

Forslaget om en styringskomité er til vurdering og det planlegges etablert et rådgivende kontaktutvalg med ett medlem fra Utenriksdepartementet, ett fra Institutt for menneskerettigheter og ett fra Flyktningerådet. NORAD og lederen for NORDEM-sekretariatet vil få plass som observatører i utvalget. Flere andre av evalueringens anbefalinger er også under behandling, bl.a. at kontaktutvalget skal utforme et nytt mandat for NORDEMs arbeid, og forbedring av kommunikasjons- og informasjonsrutinene.