Mål, strategi og hovedanbefalinger

Mål, strategi og hovedanbefalinger

Det overordnede målet i norsk utviklingssamarbeid er å redusere fattigdommen i utviklingslandene og åskape bærekraftige levekårfor fattige mennesker både i byer og på landsbygda. Vi vet at de fleste fattige i utviklingslandene bor på landsbygda og er direkte avhengige av naturressursene for å overleve. I utviklingsland er landbruket først og fremst de fattiges næring. Det er her mulighetene ligger for å forbedre deres livsgrunnlag og levekår, både på kort og på lang sikt. Hovedmålsettingen er derfor å øke inntektsmulighetene for de fattige på landsbygda.

Nyere analyser har vist at vekst innenfor landbrukssektoren i utviklingsland har større fattigdomsreduserende effekt enn vekst i urbane sektorer av økonomien. Vekst i urbane sektorer av økonomien har en virkning på fattigdom som i første rekke er begrenset til byområder, mens vekst innenfor landbruket og vekst på landsbygda har mer omfattende ringvirkninger. Når sysselsettingssituasjonen for fattige bedres og inntektene økes på landsbygda, kan fattigdomsmigrasjon til storbyene reduseres. Økte inntekter for bøndene skaper større etterspørsel etter varer og tjenester på landsbygda. Disse vil i mange tilfeller være lokalt produsert, på landsbygda eller i småbyer, noe som igjen gir økt sysselsetting og nye inntektsmuligheter. Bønder bruker økte inntekter til å etterspørre bedre skoler, bedre hus, klær, mer og bedre mat, transporttjenester og andre lokalt produserte varer og tjenester, og dette fører til økt sysselsetting lokalt for bl.a. håndverkere, småhandlere og småproduksjon. Disse ringvirkningene kan være en viktigere følge av landbruksutvikling enn den økte inntekten for bøndene selv når det gjelder reduksjon av fattigdom.

Gruppen foreslår en strategi med fem elementer (mål og virkemidler) som kan bidra til en bærekraftig landbruksutvikling i utviklingslandene som vil redusere fattigdommen. Våre anbefalinger tar utgangspunkt i de eksisterende målsettinger for norsk utviklingssamarbeid og det arbeidet som pågår for å fremme bedre styresett, styrke kvinners stilling, en bærekraftig ressursforvaltning og bekjempelse av Hiv/Aids-epidemien. Vi foreslår:

  • Økte inntektsmuligheter og bedre levekår for fattige på landsbygda
  • Bedre rammevilkår for nærings- og markedsutvikling
  • Sikring av rettigheter og rettferdig fordeling
  • Videre støtte til institusjonssamabeid og kapasitetsbygging
  • Forvaltningsmessige tiltak og virkemidler