Erfaringer og ny kunnskap

Erfaringer og ny kunnskap

Deltagerne hadde klare forventninger til prosjektet. Har prosjektet maktet å gi deltagerne erfaring og ny kunnskap om feltet som er viktig i det videre arbeidet?

1. Oversikter over den internasjonale aktiviteten i regionen

Prosjektet har skaffet nødvendig oversikt over den internasjonale kunst- og kulturaktiviteten i regionen, både geografisk, genremessig og når det gjelder volum. Samlet viser kartleggingen en meget stor internasjonal kulturvirksomhet i denne delen av Norge. Politikere, administrasjon og kulturlivet er svært aktive på den internasjonale arena og profilerer både landsdelen og Norge i mange fora. Myndigheter og kulturlivet får internasjonale impulser og profesjonaliserer sin internasjonale virksomhet. I lokale og regionale forvaltningsnivå er det en økende interesse og forståelse for internasjonal virksomhet generelt og for internasjonal kulturvirksomhet.

2. Bedre kjennskap til de ulike partenes arbeidsmåter og ressursbruk

Prosjektet har gitt fylkeskommunene/kommunene bedre kjennskap til hvordan det utenrikskulturelle arbeidet inngår i norsk utenrikspolitikk, hvordan PKI-avdelingen arbeider og hvilke virkemidler avdelingen har til rådighet. Likeledes har prosjektet bidratt til å informere om hvordan det internasjonale kulturarbeidet drives på regionalt nivå, hvilken betydning det har for regional utvikling og hvilken virkning det har – og kan ha – på Norgesbildet i utlandet.

Partenes ressursbruk til internasjonal kulturvirksomhet er dokumentert.

3.Gode kommunikasjonskanaler mellom departement/utestasjone og regionale myndigheter og mellom utestasjonene og aktørene

Samarbeidet dette året har gitt partene et godt grunnlag for videre samarbeid og dialog.

Dagsseminaret i Bergen der PKI-ansatte møtte kulturaktørene har etablert kontakt mellom utestasjonene og kulturaktørene og gitt en plattform for videre utvikling av kommunikasjonen mellom dem. Seminaret og spørreskjemaene har avklart hva kulturinstitusjonene ønsker å samarbeide om, hvilke ressurser og kompetanse de ønsker å utveksle og hvordan et slikt samarbeid kan foregå.

Dette er kjernepunkter i et videre samarbeid mellom UD og regionene.

4. Økt internasjonal aktivitet og oppmerksomhet ute og hjemme som følge av gjensidig informasjonsutveksling og økt kontakt mellom partene

Selv om en kjenner til at den nyopprettede kontakten mellom institusjonene og ambassadene allerede har gitt resultatet i form av flere pressebesøk og kontaktformidling, er det ikke mulig å si at prosjektet på dette tidspunkt har gitt økt internasjonal aktivitet og oppmerksomhet ute og hjemme.

Å oppnå resultater av denne karakter krever lenger tid og bør være et mer langsiktig mål.