1. Bakgrunn

1. Bakgrunn

Forholdet mellom migrasjon og utvikling tas opp og drøftes i en rekke ulike internasjonale organer og fora. Norske myndigheter vil forholde seg aktivt til denne problematikken i årene framover. Det forutsetter bl.a. bedre samordning av norsk politikk når det gjelder utvikling og migrasjon, særlig migrasjon som berører Norge. Denne rapporten kommer med en rekke forslag til tiltak, i første rekke på områder hvor det kan være innebygde motsetninger og/eller er et særlig stort behov for samordning.

På initiativ fra det tverrdepartementale koordineringsutvalget for justis- og innenrikssaker i EU ble det høsten 2005 opprettet en arbeidsgruppe om migrasjon og utvikling. Arbeidsgruppen fikk i første rekke som oppgave å gjennomgå EU-kommisjonens melding fra høsten 2005 om sammenhengen mellom migrasjon og utvikling, vurdere denne og foreslå eventuell oppfølging fra norsk side. Arbeidsgruppen har også sett på andre relevante internasjonale dokumenter og prosesser om samme tema, jf. mandatet gjengitt i vedlegg 1. Et seminar om migrasjon og utvikling ble arrangert 20.3.2006, jf. samme vedlegg.

Utvalget har ikke kunnet ta opp alle relevante tema og problemstillinger i skjæringspunktet mellom migrasjon og utvikling. Ett slikt tema er handel med kvinner og barn/ menneskehandel. På dette området finnes det en ny handlingsplan for perioden 2005-2008 1Justis- og politidepartementet 2005, Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel 2005-2008. som inneholder en rekke tiltak i Norge og internasjonalt. Samordningsansvaret for planen ligger i Justisdepartementet. Både Utenriksdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet er viktige bidragsytere. Det er derfor ikke samme behov for en gjennomgang som på områder hvor man ikke har kommet så langt i politikkutvikling og samordning.