Historisk arkiv

Kort historisk oversikt...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Kort historisk oversikt over konflikten mellom israelere og palestinere

1947 - FNs delingsplan

FN vedtar å dele Palestina i to stater, en for jødene og en for palestinerne, og med Jerusalem som en internasjonal enklave.

1948 - Britene trekker seg ut av Palestina

Britene trekker seg ut av Palestina. De omkringliggende arabiske stater, sammen med palestinerne, angriper den jødiske delen i et forsøk på å hindre at en jødisk stat blir proklamert. Det greier de ikke. Jordan okkuperer Vestbredden og Egypt okkuperer Gaza-stripen.

14. mai 1948 - Staten Israel proklameres

Staten Israel proklameres.

24. oktober 1956 - Krig mellom Israel og Egypt

Med støtte fra Storbritannia og Frankrike angriper Israel Egypt og okkuperer det meste av Sinai-halvøya. Etter press fra USA og Sovjetunionen trekker Israel seg tilbake.

Mai 1964 - PLO dannes

Arabiske statsoverhoder, med den egyptiske president Nasser i spissen, oppretter den Palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i Kairo.

5. juni 1967 - 6 dagers krigen

Israel kommer Egypt, Syria og Jordan i forkjøpet og angriper dem mens de forbereder krig mot den jødiske staten. Etter seks dagers krig har Israel okkupert Sinai-halvøya, Golan-høyden, Gaza-stripen og Vestbredden.

1969 - Arafat blir PLO-leder

Lederen for geriljaorganisasjonen al-Fatah, Yassir Arafat, blir valgt til formann for eksekutivkomiteen i PLO.

6. oktober 1973 - Yom Kippur krigen

Egypt og Syria foretar et overraskende angrep mot de israelske styrkene i Sinai og Golan under den israelske høytiden "Yom Kippur", men de klarer ikke å frigi noen av områdene.

17. september 1978 - Camp David Avtalen

Egypts president Anwar Sadat reiser til Jerusalem i 1977 som det første arabiske statsoverhodet i historien, og i en tale til det israelske parlamentet tilbyr han en fredsavtale i bytte for full israelsk tilbaketrekning fra Sinai. 17. september 1978 undertegner Egypt og Israel en fredsavtale etter lange forhandlinger på Camp David i USA.

1982 - Israelsk invasjon av Libanon

Israel invaderer Libanon, men trekker seg i 1985 ut av landet. Israel beholder imidlertid fortsatt kontrollen over en “sikkerhetssone” i Sør-Libanon.

Desember 1987 - Intifada

Den palestinske intifadaen (opprøret) i de okkuperte områdene bryter ut. Det reises krav om eget selvstyre og palestinsk statsdannelse.

1988 - Arafat anerkjenner Israel

Yassir Arafat anerkjenner for første gang Israels rett til å eksistere.

30. oktober - 1. november 1991 - Madrid-konferansen

Internasjonal konferanse i Madrid åpner fredsprosessen. Forhandlingene fortsetter i USA.

23. august 1993 - Oslo-avtalen om palestinsk selvstyre

Prinsipperklæringen (Declaration of principles - DoP) hvor partene anerkjenner hverandre og blir enige om noen grunnleggende prinsipper i den framtidige sameksistens undertegnes i hemmelighet i Oslo.

9. september 1993 - Gjensidig anerkjennelse Israel-PLO

Israel og PLO underskriver i hemmelighet i Oslo avtalen om gjensidig anerkjennelse.

13. september 1993 - Undertegnelse av Oslo-avtalen (DoP) i Washington

Under en stor seremoni i Washington utveksles det berømte håndtrykk mellom palestinernes leder Yassir Arafat og den israelske statsminister Yitzhak Rabin etter at Oslo-avtalen er formelt underskrevet.

26. oktober 1994 - Fredsavtale Jordan-Israel

Jordan anerkjenner Israels rett til å eksistere og en fredsavtale om grensene mellom de to land og et framtidig samarbeid underskrives.

4. september 1999- The Sharm el-Sheikh Memorandum

Avtale om israelsk tilbaketrekning fra deler av Vestbredden, palestinsk bekjempelse av terrorisme, samt enkeltpunkter som blant annet omhandler åpning av transittvei mellom Gaza og Vestbredden og havn i Gaza. Partene blir også enige om å sette i gang sluttstatusforhandlinger med sikte på å bli ferdig 13. september 2000.