Historisk arkiv

Samspill forskning -...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Samspill forskning - politikk

Helt siden forhandlingene om den første Oslo-avtalen har samspillet mellom forskning og politikk stått sentralt. Et uttrykk for dette er de multilaterale arbeidsgruppene. Disse har samlet diplomater og eksperter til drøftelse av temaer som angår hele regionen: miljø, økonomisk samarbeid, vannressurser, flyktninger og rustningskontroll. Norsk forskning har fungert som inngangsbillett for et aktivt norsk engasjement og har også gitt impulser til forhandlingene.

Noen eksempler på samspillet mellom forskning og politikk i Norges engasjement i fredsprosessen:

  • Vannressursene i Midtøsten er knappe og kan bare utnyttes på en fornuftig måte dersom landene klarer å samarbeide. Gjennom Centre for Environmental Studies and Resource Management (CESAR) ved Universitet i Oslo bidrar Norge med kunnskaper om vannforvaltning. Et viktig tiltak har vært å kartlegge vannressursene i regionen. Norge koordinerer forhandlingene mellom Israel, Jordan og palestinerne om et utvidet samarbeid om vannspørsmål. De tre partene har nå forhandlet frem en prinsipperklæring om et samarbeid om nye vannressurser.
  • Fafos levekårsundersøkelse blant de palestinske innbyggerne i Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem (FALCOT 92) var med på å bane vei for Oslo-kanalen. Da initiativet til FALCOT ble tatt, var de okkuperte områder preget av uro og usikkerhet etter flere års intens intifada (dvs. den palestinske oppstand mot israelske myndigheter). FALCOT var den første store vitenskapelige undersøkelse i disse områdene siden okkupasjonen i 1967 og den første levekårsundersøkelse blant palestinerne. Det var derfor påkrevet med omfattende konsultasjoner med både palestinske og israelske representanter for i det hele tatt å kunne sette igang. De personlige kontakter knyttet under forberedelsene, kom til nytte da den hemmelige kanalen skulle organiseres. Allerede før prosjektet var gjennomført, hadde det hatt en positiv funksjon ved å plassere levekårene i de okkuperte områder på dagsordenen i fredsprosessen.
  • FALCOT var med på å legge grunnlaget for oppbyggingen av en selvstendig palestinsk vitenskapelig kapasitet. Palestinian Central Bureau of Statistics (PCBS) er en utløper av levekårsundersøkelsen. PCBS har tatt utgangspunkt i det miljø og de erfaringer prosjektet brakte med seg, og er kommet igang i samarbeid med Fafo og med økonomisk støtte fra norske myndigheter. Utviklingen av et moderne statistisk system er avgjørende for palestinske myndigheters muligheter til å planlegge politiske og administrative tiltak. PCBS kan bidra konstruktivt i etableringen av nye palestinske samfunnsinstitusjoner.