Historisk arkiv

Lokal Agenda 21 - en utfordring for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Nr. 75/98
Dato: 5. oktober 1998

Lokal Agenda 21 - en utfordring for alle

Drøye 18 millioner kroner er foreslått bevilget til den store miljødugnaden, lokal Agenda 21. Hensikten med LA21 er å skape større lokalt engasjement og handling for økt livskvalitet og en bærekraftig utvikling. Regjeringen vil forsterke dette arbeidet neste år.

- Gjennom økt samspill og samhandling mellom kommune, lokalt næringsliv og lokalbefolkningen, kan vi til sammen gjøre mer for miljøet. Dette er en utfordring fra Rio-konferansen i 1992, og Regjeringen vil nå intensivere sin innsats i dette arbeidet, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Regjeringen har foreslått 18.5 millioner kroner for å stimulere til en bred og helhetlig miljødugnad. For å nå fram til flest mulig, satser regjeringen bl a på å opprette regionale møteplasser, såkalte «knutepunkt» for lokal Agenda 21 i alle fylker i løpet av 1999. Hensikten er å få Fylkesmannen, Fylkeskommunen og Kommunenes Sentralforbund til å samarbeide med frivillige organisasjoner og næringslivet om prosjekter, opplæring og miljøtiltak særlig tilpasset den enkelte regions behov og muligheter. En koordinator vil bli tilsatt i hvert fylke, og de første ressurspersonene er allerede på plass og i gang. LA21 vil også få sin egen hjemmeside på Internett.

Det også lagt vekt på å videreutvikle et nært samarbeid med sentrale organisasjoner og kompetansemiljøer med særlig kunnskap om lokal Agenda 21 og bærekraftig utvikling, bl a Stiftelsen Idébanken, ProSus, GRIP senter og Miljøheimevernet, for at disse skal bli tatt mer aktivt i bruk regionalt og lokalt.

Lokal Agenda 21 er en dugnad som foregår på tvers av sektorgrenser. Det berører derfor også mange statlige sektorer. Integreringen overfor andre departementer skal forsterkes i 1999. Det legges videre opp til at lokal Agenda 21 skal inngå som et sentralt element i markeringen av tusenårsskiftet.


Kontaktperson: Ole Jørgen Grann, telefon 22 24 59 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen