Historisk arkiv

Bevilgningene til fornybare energikilder økes kraftig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 62/1999
Dato: 4. oktober 1999

Bevilgningene til fornybare energikilder økes kraftig

Regjeringen følger opp strategien i energimeldingen om et kraftig løft for fornybare energikilder, og foreslår i budsjettet tiltak både for økt bruk av slike energikilder og for å redusere energiforbruket. Samlet sett økes bevilgningene til nye fornybare energikilder med 43 % fra 248 millioner kroner til 355 millioner kroner.

Avgiften på elektrisk kraft foreslås økt med 2,5 øre pr kWh. Avgiften på fyringsolje økes tilsvarende for å unngå overgang fra elektrisitet til oljefyring. Dette vil begrense elforbruket og øke interessen for annen oppvarming enn olje og el. Av de økte inntektene foreslås til sammen 170 mill. kr. brukt til tiltak over Olje- og energidepartementets budsjett.

Den økte satsingen vil bl.a. gå til:

  • Investeringer i produksjon og bruk av nye fornybare energikilder
  • Mer effektiv energibruk i bygningssektoren
  • Forskning på miljøvennlige energiteknologier

-Regjeringen vil neste år prioritere investeringer i vindkraft, bioenergi, varmepumper og varmeanlegg basert på spillvarme. På dette området øker bevilgningene med 82 prosent i forhold til vedtatt budsjett for inneværende år, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

Mer effektiv energibruk i bygningssektoren

Rundt 50 millioner kroner vil brukes på ulike tiltak for å effektivisere energibruken i bygningssektoren. Økningen er på 15 mill kr i forhold til inneværende år, og skal i første rekke gå til kommunene og husholdningene. Kommunene skal settes i fokus både når det gjelder informasjon og opplæring. Videre vil det prøves ut en ordning med støtte til konkrete enøk-tiltak i boliger for barnefamilier og pensjonister.

Økt satsing på forskning

I budsjettet for 2000 foreslås bevilgningen til forskning økt til 211 millioner kroner, en økning på 21 % eller 37 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett 1999. Økningen er i hovedsak knyttet til økt satsing på forskning i skjæringsfeltet energi og miljø.

Midlene skal gå til forskning på nye fornybare energikilder, og energieffektive teknologier som kan bidra til å redusere utslippene av klimagasser fra petroleums- og energisektoren. Norges forskningsråd skal ha ansvaret for å organisere forskningsaktivitetene.

Utviklingsstøtte til mini- og mikrokraftverk

Regjeringen går inn for en bevilgning på til sammen 2,5 millioner kroner til to prosjekter som blant annet skal kartlegge muligheten for bygging av små kraftverk og potensialet som kan ligge i slike kraftverk. Små kraftverk innebærer lokal utnyttelse av ressursene og har som regel få skadevirkninger i naturen.


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen