Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk uttrykker glede over løslatelsen av forfatter Mansur Rajih

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 16/98
080298

Utenriksminister Vollebæk uttrykker glede over løslatelsen av forfatter Mansur Rajih

Det er svært gledelig at den dødsdømte yemenittiske forfatter Mansur Rajih er løslatt, etter å ha sittet fengslet i 15 år, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Jeg vil takke foreninger og enkeltpersoner som har brukt mye tid og krefter i arbeidet for Rajihs løslatelse. Jeg vil også rette en takk til yemenittiske myndigheter for den avgjørelse som nå er fattet i denne sak.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har ment at Mansur Rajih var fengslet på grunn av sine meninger. Amnesty International adopterte derfor Mansur Rajih som samvittighetsfange. Den internasjonale PEN-klubben fremhevet i 1993 Mansur Rajih som en av 7 forfulgte forfattere man ville prioritere i sitt arbeide for åndsfrihet verden over.

I 1993 begynte den Den norske forfatterforening å arbeide intensivt for Mansur Rajihs løslatelse, med støtte av Utenriksdepartementet. Senere har norsk og nordisk PEN aktivt arbeidet med saken.

Stavanger Kommune har invitert Mansur Rajih til å nyte godt av fristedet kommunen har opprettet gjennom den internasjonale ordningen Cities of Asylum. Rajih ankommer Sola flyplass mandag 9. februar kl. 11.50 med KLM rute KL 177. Han vil bli møtt av Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson.

Lagt inn 9. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen
Til toppen