Historisk arkiv

Styrket innsats mot vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 03071G
Dato: 08.10.03

Styrket innsats mot vold

Regjeringen ønsker å styrke arbeidet mot barn som utsettes for, eller er vitne til vold i nære relasjoner med 6,5 millioner kroner. I tillegg bevilges det en million kroner til forskning ved det nye nasjonale kompetansesenteret for vold og traumatisk stress. Samtidig skal arbeidet med en samlet plan mot fysiske og seksuelle overgrep mot barn prioriteres.

- Slike opplevelser er ofte traumatiske og kan sette varige spor om ikke tiltak blir satt inn. Det er viktig at de som rammes får nødvendig hjelp og støtte, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. Samtidig skal forskning om barn og unge som er berørt av vold og overgrep i nære relasjoner følges opp. - Jeg vil arbeide for å bedre oppfølgingen og behandlingen. Dette gjelder både de som er kommet til et krisesenter og de som ikke fanges opp der, fortsetter Dåvøy. For at kvaliteten på tilbudet ved krisesentrene skal bli enda bedre, bevilges det midler til blant annet kompetansehevende tiltak og til andre utviklingsprosjekter.

Også i barnevernet og i familievernet avsettes det midler for å styrke kompetansen om vold, samtidig som bevilgningene til informasjonstiltak og forebyggende tiltak styrkes.

- En rekke familievernkontorer har opparbeidet tilbud til voldsutsatte familier, og det skal igangsettes tiltak med målsetning om å styrke denne innsatsen, sier Dåvøy.

Det skal etableres regionale enheter med utgangspunkt i barnevernet og familievernet. Disse enhetene skal tilby undervisning og veiledning til ulike kommunale instanser. Samtidig skal samarbeidet med krisesentrene systematiseres.

Regjeringen vil etablere et nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress for å styrke en helhetlig forskning, veiledning og kompetanseutvikling innenfor området vold og traumatisk stress. – Jeg er særlig opptatt av senterets rolle som kompetansemiljø for kvinner og barn som har vært utsatt for vold. Derfor ønsker jeg å bevilge en million kroner til forskning ved senteret, sier Dåvøy.

- Oppfølging av Kvinnevoldsutvalgets arbeid, hvor de blant annet ser på kvaliteten på de tjenester som gis på krisesentrene og på hjelpeapparatets samlede innsats, vil stå sentralt i 2004, påpeker Dåvøy.

Flere pressemeldinger og mer informasjon om statsbudsjettet