Historisk arkiv

Tidenes største budsjett til barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Barne- og familiedepartementets budsjett øker med 5,7 milliarder i forhold til saldert budsjett for 2003. Hovedårsaken er satsingen på barnehager og den statlige overtakelsen av det fylkeskommunale barnevernet og familievernet. (08.10.03)

Pressemelding

Nr.: 03072A
Dato: 08.10.03

Tidenes største budsjett til barn og unge

Barne- og familiedepartementets budsjett øker med 5,7 milliarder, fra 35,4 til 41,1 milliarder, i forhold til saldert budsjett for 2003. Hovedårsaken til dette er satsingen på barnehager og den statlige overtakelsen av det fylkeskommunale barnevernet og familievernet.

- Det er viktig for regjeringen å legge til rette for gode oppvekst og levekår for barn. Vi vil at 12 000 flere barn skal få barnehageplass neste år og at nivået på foreldrebetalingen ikke skal hindre noen i å velge barnehage som omsorgsløsning for barna sine, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Flere barnehageplasser og maksimalpris
Regjeringens forslag innebærer en økning av de statlige bevilgningene til barnehager med om lag 2,8 milliarder kroner i forhold til saldert budsjett for 2003, inkludert effekten av skattefritak for arbeidsgivers betaling av barnehageplasser for ansattes barn og momskompensasjon. - Vi legger fram den største satsingen på barnehager noensinne og følger opp Stortingets barnehageforlik. Barnehageplass til alle som ønsker det er det viktigste målet i regjeringens barnehagepolitikk, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Det legges inn 260 millioner kroner til drift av barnehageplasser til 12 000 barn, og ordningen med investeringstilskudd til nye barnehageplasser videreføres for å stimulere til økt utbygging. Regjeringen legger til rette for en samlet offentlig finansiering på 80 prosent fra 1. mai 2004. Den 1. mai 2004 innføres en maksimalpris for foreldrebetaling på 2 750 kroner. Det legges videre opp til en innfasing av økonomisk likeverdig behandling av private og kommunale barnehager.

Omorganisering av barnevernet
1. januar 2004 overtar staten fylkeskommunens oppgaver på barnevern og familievernområdet. - Gjennom opprettelsen vil vi sikre et likeverdig og kvalitativt godt barneverntilbud for hele landet. Vi legger vekt på å sikre at barneverntjenesten raskt kan sette inn tiltak overfor barn som opplever omsorgssvikt og overgrep, og at de følges opp med støtte og kontroller, sier Dåvøy. Statens barnevern og familievern (SBF) vil bli organisert i fem regioner med en sentral overordnet etatsledelse i Oslo. Det etableres 27 fagteam som skal ha tett samarbeid med kommunene. Ny godkjenningsforskrift for private barneverninstitusjoner skal innføres og kvalitetsforskriften som trer i kraft 1. januar 2004 skal følges opp.

Vold mot barn
- Vi foreslår å styrke arbeidet for barn og unge som utsettes for vold eller er vitne til vold i nære relasjoner. Barn og unge må få nødvendig hjelp og støtte, og vi vil styrke arbeidet med 6,5 millioner kroner, sier Dåvøy. Regjeringen vil styrke arbeidet med å utvikle kvaliteten på oppholdet for barn på krisesentrene. Det vil bli satt av midler til å styrke kompetansen om vold i nære relasjoner i barnevernet og i familievernet. Bevilgningen til informasjonstiltak og forebyggende tiltak vil også bli styrket.

Innsats mot fattigdom
Det bevilges 5 millioner kroner ekstra som en del av regjeringens samlede innsats mot fattigdom. Satsingen rettet mot barn og ungdom berørt av fattigdomsproblemer i større bysamfunn styrkes og gjennom barnevernets arbeid skal det settes i gang tiltak rettet mot de fattigste barna og deres familier.

Barns rettigheter styrkes
FNs barnekonvensjon om barns rettigheter ble inkorporert i norsk lov 1. oktober. Det er et mål at statlige og kommunale myndigheter i større grad skal bruke konvensjonen som redskap for å styrke barns rettigheter, og det bevilges en million kroner til informasjonsarbeid om barnekonvensjonen. Det skal blant annet informeres om endringer i barneloven, adopsjonsloven og barnevernloven, der barn som er fylt 7 år skal gis anledning til å uttale seg før det treffes avgjørelser i saker som berører dem.

I 2004 er det blant annet avsatt en million kroner for å styrke arbeidet mot mobbing på fritidsområdet. Arbeidet vil skje i samarbeid med frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner og fritidsklubbsektoren. Også innsatsen mot mobbing i barnehagene blir intensivert.

Flere pressemeldinger og mer informasjon om statsbudsjettet