Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2005: Barnehagesatsing, samlivstiltak og kamp mot fattigdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Fortsatt høyt trykk på utbygging av barnehageplasser og nye skritt mot likeverdig behandling av private og kommunale barnehager utgjør den tyngste delen av Regjeringens satsing på Barne- og familiedepartementets budsjett. (06.10.04)

Pressemelding

Nr.: 04067
Dato: 06.10.2004



Budsjett 2005:

Statsbudsjettet 2005: Barnehagesatsing, samlivstiltak og kamp mot fattigdom

Fortsatt høyt trykk på utbygging av barnehageplasser og nye skritt mot likeverdig behandling av private og kommunale barnehager utgjør den tyngste delen av Regjeringens satsing på Barne- og familiedepartementets budsjett.

I tillegg er det funnet rom for bedre fedrerettigheter i fødselspengeordningen, sterk heving av adopsjonsstøtten, økt innsats mot fattigdom blant barn og unge og ytterligere satsing på samlivstiltak og forebyggende familiearbeid.

Regjeringen vil også sikre full offentlig finansiering av krisesentrene, øke bevilgningene til bekjempelse av vold mot barn og kvinner, og dessuten styrke likestillingsombudets oppfølging av den årlige rapporteringsplikten om likestillingssituasjonen i virksomheter.

- Regjeringen foretar nå den prioriteringen som er fastsatt i barnehageforliket. Mål nummer én er å skaffe et tilbud til dem som fortsatt står uten noen plass. Så vil makspris trinn to komme når denne forutsetningen er oppfylt, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Mot full barnehagedekning

172 av landets kommuner oppgir at de mangler barnehageplasser. De aller fleste av disse har eller er i ferd med å lage planer for å nå full dekning, men mange vil ikke klare dette i 2005. Regjeringen viderefører det gunstige investeringstilskuddet til nye barnehageplasser, og det statlige driftstilskuddet blir prisjustert. Totalt foreslår Regjeringen å øke statens utgifter til barnehager med 1,4 milliarder kroner neste år. Med dette vil den statlige finansieringen av sektoren være økt med hele 6,9 milliarder kroner siden 2001.

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til private barnehager. Utbygging av private barnehager er nødvendig får å nå målet om full dekning. I budsjettforslaget er 230 millioner kroner satt av for å styrke private barnehager som hittil har fått lite eller ingen kommunal støtte. Rundt 60 prosent av de private barnehagene vil med dette få økte offentlige tilskudd fra 1. august neste år. – Dette er et viktig skritt i den etappevise utviklingen mot full likeverdig behandling av private og offentlig barnehager, sier Laila Dåvøy.

Bedre fedrerettigheter

Regjeringen går inn for at fedre som kommer inn under fedrekvoten skal få rett til fødselspenger basert på sin egen stillingsandel. Endringen skal gjelde fødsler og omsorgsovertakelser ved adopsjon fra 1. januar 2005. Etter dagens regler får fedre rett til fødselspenger under fedrekvoten etter mors stillingsandel, dersom mor arbeider deltid med mellom 50 og 75 prosent av full stilling i tiden før fødselen. –Regjeringen bygger på at begge foreldre er likeverdige omsorgspersoner. Dette er et skritt på veien mot en likestilt fødselspengeordning, understreker barne- og familieminister Laila Dåvøy. Forslaget vil medføre at familier får en bedre lønnskompensasjon under fedrekvoten når mor har arbeidet mellom 50 og 75 prosent deltid før fødselen. Helårsvirkningen av forslaget er anslått til ca. 25 millioner kroner.

Økt adopsjonsstøtte

Etter budsjettforslaget vil engangstilskuddet ved adopsjon for første gang passere 30 000 kroner. Regjeringen går inn for å øke støtten med nær 33 prosent fra inneværende år til 31 090 kroner. – Utgiftene ved adopsjon av barn fra utlandet er store, og det kan medføre at familier med moderat økonomi ikke ser seg i stand til å gjennomføre en adopsjon. Derfor foreslår vi en sterk økning av beløpet, sier Dåvøy.

Fattigdom blant barn

I budsjettforslaget går Regjeringen inn for å øke bevilgningen på Barne- og familiedepartementets andel av tiltakene mot fattigdom med 10 millioner kroner. Økningen øremerkes tiltak mot fattigdom blant barn og unge gjennom storbymidlene. Det betyr at innsatsen nær tredobles fra årets budsjett. Samtidig foreslås det at antall byer som inngår i storbyordningen økes fra 10 til 23. I tillegg videreføres innsatsen mot fattigdom innenfor både barnevernet og familievernet.

Samlivstiltak styrkes

Regjeringen vil styrke innsatsen for å forebygge samlivsproblemer og redusere faren for samlivsbrudd med til sammen 10 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett for 2004. – Antall barn som blir berørt av samlivsbrudd øker hele tiden. Vi må derfor satse mer helhetlig på forebyggende familiearbeid, sier Laila Dåvøy.

Deler av budsjettøkningen skal etter forslaget brukes til å gjøre tilbudet om gratis samlivskurs for førstegangsforeldre tilgjengelig i flere kommuner. De andre satsingsområdene er først og fremst en styrking av samlivsveiledningen for foreldre med funksjonshemmede barn, og støtte tilHome-Start Familiekontakten - som arbeider med hjelp til familier i en særlig krevende livssituasjon. I tillegg starter vi et prosjekt i samarbeid med Home-Start Familiekontakten med sikte på å utvikle et bredere tilbud om støtte og hjelp til familier med funksjonshemmede barn.

Full offentlig finansiering av krisesentrene

Regjeringen foreslår å sikre full offentlig finansiering av krisesentrene. Forslaget bygger på en modell der Staten står for 80 prosent og kommunene 20 prosent av finansieringen. Nær 30 millioner kroner overføres fra kommunenes frie inntekter, og i tillegg styrkes budsjettet med 5,8 millioner kroner for å sikre fullfinansieringen. Ikke-kommunale bidrag og gaver til sentrene skal ikke lenger utløse statstilskudd. Slike bidrag kan krisesentrene beholde i tillegg til fullfinansieringen fra det offentlige.

Barn i voldelige familier

Regjeringen foreslår å forsterke innsatsen for å hjelpe barn, unge og kvinner som opplever vold i familien med tre millioner kroner. Prosjektet ”Barn som lever med vold i familien” – et samarbeid mellom Senter for krisepsykologi og Alternativ til vold – er en vesentlig del av satsingen. I tillegg vil Regjeringen bla. stimulere til økt informasjon og kunnskapsformidling og styrke tilbudet til barn på krisesentrene.

Spørsmål om BFDs budsjett, presseservice og kommentarer fra barne- og familieminister Laila Dåvøy kan rettes til:

Informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg - 22 24 24 15 / 97 56 76 77

Seniorrådgiver Torstein Rudi - 22 24 24 09 / 91 69 69 25

Alle BFDs øvrige pressemeldinger og annen info om statsbudsjettet 2005 finnes på BFDs pressemeldingssider eller på Statsbudsjettet 2005.