Historisk arkiv

937 millioner kroner til forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Det foreslås en bevilgning til forskning og utvikling over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett på om lag 937 millioner kroner i 2005, dvs. nesten 35 prosent av departementets samlede budsjettramme. Forslaget innebærer en nominell økning på 36,4 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett 2004. (06.10.2004)

Pressemelding

Nr.: 46/2004
Dato: 06.10.2004
Informasjonsrådgiver Sigbjørn Larsen, Mobil 97 62 46 78

937 millioner kroner til forskning

Det foreslås en bevilgning til forskning og utvikling over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett på om lag 937 millioner kroner i 2005, dvs. nesten 35 prosent av departementets samlede budsjettramme. Forslaget innebærer en nominell økning på 36,4 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett 2004.

- Forskning og utvikling står sentralt i arbeidet for økt marin næringsutvikling i Kyst-Norge. Prioriteringen av aksen Bergen-Tromsø har fremmet samarbeidet mellom forskningsmiljøene, og prioriteringen ligger fast. Marin bioteknologi, torskeavl, matsikkerhet og markedsrettet forskning er blant satsningsområdene, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Ludvigsen viser til at i tillegg til bevilgningene over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett får marin forskning og utvikling også tilskudd over andre departementers budsjetter, fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og fra Fondet for forskning og nyskapning.

Utbygging av havbruksstasjonen i Matre nord for Bergen er igangsatt. Når stasjonen står ferdig i 2006 vil norsk fiskeriforskning ha et moderne forskningsanlegg av høy internasjonal standard.

Fiskeri- og kystdepartementet viderefører satsingen på å gjøre torsk til en betydelig oppdrettsart i Norge, og etableringen av en torskeavlsstasjon på Kraknes utenfor Tromsø innebærer at et fullskala avlsprogram for torsk vil være i ordinær drift fra 2005.

Fiskeri- og kystdepartementet forsterker satsingen på marin bioteknologi. Departementet har de to siste årene finansiert etableringen av en marin biobank i Tromsø. Banken vil være etablert i løpet av 2005, og departementet vil bidra med midler til oppstart av banken. Bevilgningen til Mabit (Marin bioteknologi i Tromsø) videreføres med 5 millioner kroner.

Tromsømiljøet er langt framme innenfor marin bioteknologi og marin bioprospektering (leting etter utnyttbare molekyler, gener og mekanismer). Fiskeri- og kystdepartementet setter av 2 millioner kroner for å øke innsatsen knyttet til kommersialisering av marin bioteknologi.

Bevilgningen til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) styrkes med 1 million kroner for å øke forskningsinnsatsen knyttet til fremmedstoffer i sjømat.

Det settes av 1 million kroner ekstra til den markedsrettede forskningen, med fokus på innenlandsmarkedet. Det settes også av midler innenfor departementets bevilgning til Norges forskningsråd for å styrke satsingen på teknologiutvikling.

Fiskeri- og kystdepartementets tilskudd til Norges forskningsråd foreslås økt nominelt med 7 millioner kroner til 238 millioner kroner.