Historisk arkiv

Vitner skal beskyttes mot trusler og vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisministeren ber Politidirektoratet iverksette en rekke tiltak for å beskytte vitner i straffesaker. Voldsalarm, identitetsbytte, skjerming i offentlige og private registre, vakthold og nytt bosted, er noen av tiltakene politiet kan sette i verk (21.06.02)

Pressemelding

Nr.: 71 - 2002
Dato: 21.06.02

Vitner skal beskyttes mot trusler og vold

Justisministeren ber Politidirektoratet iverksette en rekke tiltak for å beskytte vitner i straffesaker.

Voldsalarm, identitetsbytte, skjerming i offentlige og private registre, vakthold og nytt bosted, er noen av tiltakene politiet kan sette i verk.

  • En urovekkende økning i trusler mot personer som gir vitneforklaring til politiet og i rettssalen er bakgrunnen for disse tiltakene, sier justisminister Odd Einar Dørum.
  • Vi kan ikke akseptere at kriminelle går fri fordi viktige vitner trues til taushet, sier han.

Det er særlig i saker om organisert kriminalitet, for eksempel alvorlig narkotikakriminalitet, at tiltalte eller kretsen rundt den tiltalte har kommet med trusler om represalier. Justisdepartementet nedsatte i november 2001 en arbeidsgruppe som fikk i mandat å foreslå tiltak for vitnebeskyttelse. Arbeidsgruppen har levert sin rapport.

Arbeidsgruppen har studert vitnebeskyttelse hos politimyndighetene i Sverige, Danmark og England. I likhet med disse landene vil vitnebeskyttelse være et ansvar for politidistriktene. Men noen saker vil være så krevende at en sentral enhet må koordinere sakene. Denne enheten vil bli lagt til Politidirektoratet (POD). POD skal også utarbeide nasjonale retningslinjer for vitnebeskyttelse.

Det er tidligere gitt nye regler i straffelov og straffeprosesslov lov som blant annet beskytter vitner i forbindelse med selve straffesaken.

Aktuelle tiltak i politiets arbeid med vitnebeskyttelse er voldsalarm, adressesperre, identitetsbytte, skjerming i offentlige og private registre, anonymisering av personalia hos politiet, relokalisering, kontaktperson, vakthold, transport og ledsagelse, samt tekniske løsninger som husalarm m.v. Når det gjelder tiltakenes økonomiske konsekvenser er de avklart mellom departementet og direktoratet.

Arbeidsgruppen peker på at personer som er utsatt for trusler selv kan sørge for å skifte bankkonto, opprette postboksadresse, legge om sitt vante tidsskjema og reiseruter. Navnebytte kan være et alternativ til identitetsbytte i noen saker, påpekes det.

Alle personer som kan få en rolle som vitne i en straffesak kan i prinsippet få slik beskyttelse, herunder andre siktede og nærstående personer til vitner. Aktører i strafferettspleien kan også bli omfattet av tiltakene.

Arbeidsgruppen har vært ledet av assisterende politidirektør Odd Berner Malme.