Historisk arkiv

Utvalg foreslår romkontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Vi vil åpent vurdere nye metoder for å bekjempe anslag mot demokratiet og menneskerettighet-ene. Spesielt i forebygging og bekjempelse av terror er det vår plikt å vurdere alle faglige og politiske innspill, sier justisministeren. (29.03)

Pressemelding

Nr.: 30-2003
Dato: 29.03.04

Utvalg foreslår romavlytting for å forebygge kriminalitet

Flertallet i Politimetodeutvalget går inn for å tillate romkontroll. Det innebærer at politiet gis anledning til å avlytte eller iaktta hva som foregår i et privat, lukket rom. Som hovedregel foreslås at tillatelse til bruk av romkontroll må innhentes hos retten. Utvalget, som har vært ledet av førstelagmann Odd Jarl Pedersen, avga i dag sin utredning til justisminister Odd Einar Dørum.

Utvalget ble oppnevnt for å utrede regler om politiets bruk av metoder for å forebygge kriminalitet. Utvalget skulle også ivareta rettssikkerheten og personvern gjennom å stille vilkår for de ulike metodene, og ved å stille krav til saksbehandlingsregler og behandlingen av overskuddsinformasjon.

- Vi skal åpent vurdere nye metoder i arbeidet med å bekjempe alvorlige anslag mot demokratiet og menneskerettighetene. Spesielt når det gjelder forebygging og bekjempelse av terror er det vår plikt å vurdere alle faglige og politiske innspill. Departementet vil selvfølgelig behandle utredningen på vanlig måte med de høringsrutiner det innebærer, sier justisminister Odd Einar Dørum.

I forslaget om romkontroll skiller utvalget mellom kontroll med og uten bruk av tekniske hjelpemidler. Romkontroll uten tekniske hjelpemidler innebærer at politiet lytter ”gjennom veggen” eller ser inn i rommet. Også bruk av teknisk optisk utstyr utenfor rommet, faller inn under dette alternativet. Slik romkontroll skal kunne brukes overfor personer som det er god grunn til å tro at forbereder en ”alvorlig straffbar handling” (strafferamme på fengsel i 5 år eller mer).

Teknisk romkontroll går ut på at politiet lytter på samtaler som føres inne i et privat lukket rom, enten fra utsiden (for eksempel ved hjelp retningsbestemte mikrofoner), eller ved hjelp av mikrofoner som plasseres inne i rommet. Slik romkontroll skal kunne brukes overfor personer som det er god grunn til å tro forbereder en ”særlig alvorlig forbrytelse” (strafferamme på fengsel i 10 år eller mer).

Flertallet foreslår også hjemmel for romkontroll i akuttsituasjoner der politiet har behov for å romavlytte av hensyn til en redningssituasjon.

Tillatelse for å bruke romkontroll må som hovedregel innhentes hos retten.

Et mindretall i utvalget går imot å åpne for romkontroll fordi det er for inngripende.

Et flertall i utvalget går dessuten inn for:

  • Å lovfeste spaning, sporing av kjøretøy, infiltrasjon og provokasjon som forebyggende politimetoder.
  • Å åpne for bruk av tvangsmidler som kommunikasjonskontroll, ransaking, hemmelig romransaking og forsendelseskontroll i forebyggende øyemed.
  • Å tillate en ny metode om ”dataavlesning”, dvs at politiet ved hjelp av programmer eller ved hjelp av annet utstyr avleser opplysninger i et ikke offentlig tilgjengelig informasjonssystem.

Utvalget har foruten lederen, førstelagmann Odd Jarl Pedersen bestått av:

Statsadvokat Kjerstin Kvande (riksadvokatembetet),

Advokat Aase K. Sigmond,

Politiinspektør Terje Lunde,

Assisterende sjef for PST Trond Egil With, og

Seniorrådgiver i Datatilsynet Guro Slettemark

Forsker Roald Hopsnes har vært sekretær for utvalget.

Les NOU 2004: 6 Mellom effektivitet og personvern. Politimetoder i forebyggende øyemed.