Historisk arkiv

Film- og kinobransjen inn i merverdiavgiftssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen foreslår å innlemme film- og kinobransjen i merverdiavgiftssystemet fra og med 1. januar 2005, med en momssats på 7 prosent.

Pressemelding

Nr.: 105/04
Dato: 06.10.2004
Kontaktperson: Eksp.sjef Roy Kristiansen, Medieavd., tlf: 22 24 80 04

Film- og kinobransjen inn i merverdiavgiftssystemet

Regjeringen foreslår å innlemme film- og kinobransjen i merverdiavgiftssystemet fra og med 1. januar 2005, med en momssats på
7 prosent.

Film- og kinobransjen har siden momsreformen i likhet med resten av kulturområdet vært unntatt fra merverdiavgift. Det har vist seg at fritaket ikke nødvendigvis har vært en fordel for film- og kinobransjen.

Regjeringen foreslår å bevilge 212,9 millioner kroner til Norsk filmfond og til film-, fjernsyns- og dataspillproduksjon. Dette er en reduksjon på 15,6 millioner kroner fra 2004. Reduksjonen har sammenheng med innlemmelsen i merverdiavgiftssystemet, noe som vil redusere bransjens utgifter tilsvarende. Kostnadene per produksjon går etter dette ned, og filmfondets tilskudd kan reduseres tilsvarende. Produksjonsvolumet vil dermed ikke bli berørt av dette.

Departementet vil videreføre hovedstrukturen i filmpolitikken fra omleggingen i 2001. Hovedmålet i norsk filmpolitikk er å sikre et godt og mangfoldig norsk audiovisuelt tilbud. For å få til dette er det fortsatt nødvendig med omfattende støtte til film og andre audiovisuelle medier. Norsk filmfond forvalter de statlige tilskuddsordningene til filmproduksjon.