Historisk arkiv

En halv million kroner til den kvenske avisen Ruijan Kaiku

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 161/2003
Dato: 08.10.2003

Statsbudsjettet 2004

En halv million kroner til den kvenske avisen Ruijan Kaiku

Bevilgningen til avisen Ruijan Kaiku økes til 500 000 kroner i 2004. Et av Regjeringens hovedmål er å ta vare på og videreutvikle språket og kulturen til de nasjonale minoritetene. – Gjennom en økt bevilgning til Ruijan Kaiku vil Regjeringen bidra til å sikre et bedre medietilbud til den kvenske befolkningen, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Kultur- og kirkedepartementet viderefører bevilgningen til Ruijan Kaiku på 350 000 kroner, mens Kommunal- og regionaldepartementet setter av 150 000 kroner over tilskuddsordningen til nasjonale minoriteter. Kultur- og kirkedepartementet foreslår ellers en bevilgning på 2,3 millioner kroner i 2004 til bygging av Kventunet i Porsanger. Av budsjettmessige årsaker foreslår Kulturdepartementet at byggestart for ny avdeling ved Glomdalsmuseet for dokumentasjon og formidling av romanifolkets historie, blir utsatt til 2006. Dette vil ikke få konsekvenser for omfanget og kvaliteten på prosjektet, siden kostnadsrammen vil bli justert i forhold til prisnivået i byggeåret.

Utdannings- og forskningsdepartementet har en egen tilskuddsordning for finskundervisning i grunnopplæringen. Formålet med ordningen er å stimulere skoleeiere til å gi elever og lærlinger med kvensk-finsk bakgrunn opplæring i finsk som andrespråk. I inneværende år benytter 1048 elever seg av tilbudet. Det er satt av 8,3 millioner kroner til opplæring i finsk neste år, mot 7,3 millioner kroner nå i 2003.

- Regjeringen legger vekt på at det skal være en god dialog mellom myndighetene og de nasjonale minoritetene, sier statsråden. - Nå i 2003 er det derfor opprettet et kontaktforum mellom nasjonale minoriteter og myndighetene. Departementet vil også videreføre de bilaterale møtene med de ulike gruppene og organisasjonene. Vi vil videre prioritere arbeidet med å legge til rette for oppbygging og utvikling av organisasjonene til de nasjonale minoritetene, sier statsråd Solberg.