Historisk arkiv

Kraftig økning i integreringstilskuddet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 139/2004
Dato: 06.10.2004

Statsbudsjettet 2005:

Kraftig økning i integreringstilskuddet

Regjeringen øker tilskuddet til kommunene i forbindelse med bosetting av flyktninger fra 393 000 kroner til i gjennomsnitt 425 000 kroner. Dette vil gjøre det mer attraktivt for kommunene å bosette flyktninger.

Introduksjonsprogrammet ble obligatorisk fra 1. september 2004, noe som kan bety merarbeid for kommunene. Regjeringen har derfor prioritert å øke den delen av tilskuddet som gis de første to årene etter bosetting. Regjeringen vil også gi et større tilskudd for bosetting av voksne enn for barn.

- Jeg mener dette er riktig både for å gjøre det enklere å bosette de som i dag blir sittende lengst i mottak, og fordi introduksjonsordningen gjelder voksne personer, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Integreringstilskuddet som gis over en periode på fem år, er derfor foreslått økt fra 393 000 kroner til 432 000 kroner for voksne og til 412 000 kroner for barn. Bostøtteordningen er også utvidet til å gjelde innvandrere som får introduksjonsstøtte. Denne bostøtten skal medvirke til at innvandrerne blir raskere bosatt og dermed blir raskere etablert i lokalmiljøet.

Med introduksjonsprogrammet kan norskopplæringen for voksne innvandrere bli mer intensiv. Regjeringen vil derfor øke bevilgningen til norskopplæring fra 1 milliard kroner i 2004 til 1,28 milliard kroner i 2005.

- Evnen til å bruke språket skriftlig og muntlig er avgjørende for å kunne ta aktivt del i samfunnet, for å kunne skaffe seg informasjon og for at en skal kunne få seg arbeid og forsørge seg selv, sier Solberg.

- Økningen i integreringstilskuddet og økt bevilgning til norskopplæring for voksne innvandrere vil gi kommunene bedre rammevilkår til å bosette flyktninger og til å gjennomføre det obligatoriske introduksjonsprogrammet, sier Erna Solberg.