Historisk arkiv

Nye innvandrergrupper — nye utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Svarinnlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Aftenposten 23.12.2004

Nye innvandrergrupper – nye utfordringer

Svarinnlegg av statssekretær Cathrin Bretzeg sendt Aftenposten 23.12.2004

Somaliere står overfor særlige utfordringer i det norske samfunnet, både med hensyn til arbeidsmarked, boligmarked og i forhold til skole og utdanning. Der er Jonas Gahr Støre i Røde Kors og jeg enige. Han påpeker i Aftenposten den 11. desember behovet for en systematisk innsats fra det offentlige Norge i forhold til somaliere i Norge.

Regjeringen har i løpet av de siste årene har fått på plass gode ordninger for nyankomne innvandrere, som norskopplæring og introduksjonsordningen. I tillegg må vi ha en målrettet innsats for særlig utsatte grupper. Som en del av tiltaksplanen mot fattigdom opprettet regjeringen en ordning i 2004 rettet mot grupper med særlig lav deltakelse i det norske samfunnet. Siktemålet er å bekjempe fattigdom gjennom selvorganisering. Somaliere er den gruppen det satses på først.

Kommunal- og regionaldepartementet har i år bevilget to millioner kroner til prosjekter som skal heve hjelpeapparatets kompetanse om somaliere i eksil i Norge. Alle prosjekter som har fått tilskudd fra departementets har både norske og somaliere i prosjektledelsen. En rekke ressurspersoner med somalisk bakgrunn er tilknyttet prosjektene. Regjeringen ønsker å videreføre disse prosjektene neste år.

Mølla Kompetansesenter og Somalisk Utviklingsforum gjennomfører i disse dager praktisk veiledning og kurs for ansatte i skolesektoren, barnevernet, helsevesenet, politiet, sosialkontorene, trygdekontorene, Aetat og introduksjonsprogrammet for flyktninger.

Prosjektmidler brukes også til å styrke somalieres kjennskap til rettigheter og forventninger på boligmarkedet, og til å bedre kunnskapen om hva som skal til for å kjøpe og eie egen bolig. 16 personer med somalisk bakgrunn får nå opplæring av Leieboerforeningen i rettigheter og plikter på leiemarkedet, og i eiemarkedet. Etter endt kurs skal disse fungere som boligkonsulenter for somaliere som trenger hjelp på boligmarkedet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har i år bevilget 2 millioner kroner til ni prosjekter i Oslo, Bergen og Drammen som skal forhindre at minoritetsungdom rekrutteres til belastede miljøer. Flere av disse prosjektene har unge somaliere som målgruppe. Norges Røde Kors er en av de organisasjonene som har mottatt prosjektmidler fra UDI. Jeg vil også understreke at mange kommuner og frivillige organisasjoner gjør en innsats overfor somaliere i Norge.

Jeg mener at det finnes mange ubenyttede ressurser i de somaliske miljøene i Norge. Det finnes nå over 20 somaliske organisasjoner bare i Oslo. Dette viser at det finnes initiativ og vilje til å gjøre noe. Jeg vil oppfordre de som har bakgrunn fra Somalia til å bruke media og andre kanaler til å presentere sitt syn på hva som gjøres og hvordan de opplever sitt møte med Norge.