Historisk arkiv

Satser mer på mat og skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet (LMD) vil sette av 5 millioner kroner til prosjekter på området mat og skole. Mattilsynet skal vurdere merkeordning for kontrollerte restauranter. (06.10.2004)

Logo budsjett 2004

Alt om Landbruksdepartementet budsjett

Pressemelding

Nr.: 10
Dato: 06.10.2004

Kontaktperson:

Ottar Løvik: 48140477,
Ståle Norang 41438011

Satser mer på mat og skole

Landbruks- og matdepartementet (LMD) vil sette av 5 millioner kroner til prosjekter på området mat og skole. Mattilsynet skal vurdere merkeordning for kontrollerte restauranter.

- Gode matvaner og gode matopplevelser må komme tidlig. Derfor ønsker jeg å engasjere barn og unge i matprosjekter i 2005. Vi må få frem matgleden blant de unge, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim.

I budsjettet foreslås det prosjekter knyttet til produksjon, leveranse og produktutvalg av lokal mat til barnehager og skoler, og elevaktiviteter for produksjon av mat til skolemåltid. Matportalen.no skal også utvikle egne nettsider rettet mot barn og unge.

Mattilsynet blir bedt om å vurdere ulike sider av en ordning for kontroll av restauranter og butikker og som utstyres med et merke som viser publikum resultatet av tilsynets besøk. Danmark har allerede tatt i bruk symboler, ”Smiley”, der et smilefjes, et nøytralt fjes og et surt fjes angir tilsynsresultat. Målinger i Danmark viser at 94 prosent av forbrukerne er fornøyde med Smiley. 77 prosent av næringsmiddelvirksomhetene som har vært kontrollert er også fornøyde.

- Forbrukerne trenger bedre informasjon for å kunne velge. Jeg har stor tro på at denne typen forbrukerinformasjon vil virke skjerpende og være positiv både for næring og forbrukere. Regjeringen ber derfor Mattilsynet om å utrede en prøveordning med såkalt ”Smileymerking” i Norge, sier Sponheim.