Forsiden

Historisk arkiv

Alpakka i ny nisjenæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Nyttårsaften kom 15 alpakkaer med svært verdifull ull til Hornindal fra Chile. Alpakkaene er i kamelfamilien, og er de første dyrene av sitt slag som importeres til Norge. (03.01.2005)

Alpakka i ny nisjenæring

Nyttårsaften kom 15 alpakkaer med svært verdifull ull til Hornindal fra Chile. Alpakkaene er i kamelfamilien, og er de første dyrene av sitt slag som importeres til Norge.

Eksklusivt
I Sør-Amerika blir alpakkaene brukt både som lastedyr og husdyr for kjøttet sin skyld, men det er først og fremst den glansfulle og myke ulla som gjør dette klauvdyret i kamelfamilien så verdifullt. Tekstiler laget av alpakkaull har høy kvalitet, og blir regnet som svært eksklusive.

Høy pris
- For meg blir dette i hovudsak snakk om ren ullproduksjon. En alpakka vil hvert år gi mellom tre og fem kilo ull. Jeg vet faktisk ikke hvor mye det er mulig å få for ulla, annet enn at prisen er høy. I tillegg til ullproduksjon, håpar jegå få solgt dyr videre til andre som vil satse på dette, og å importere flere, sier gardbruker Olav Reidar Haugen som står bak importen av de første alpakkaene til Norge.