Historisk arkiv

Godt budsjett for kollektivtrafikk og energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Jeg er svært fornøyd med at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2005 vil gi kollektivtransporten 225 millioner kroner i økte bevilgninger. Forslaget om å sette avgiftene på svovelfri bensin og diesel lavere enn det som er på ordinær bensin og diesel, er også positivt. Samlet sett representerer dette en offensiv miljøprofil innen samferdsel, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (06.10.04)

Pressemelding

Dato: 06.10.04

-Godt budsjett for kollektivtrafikk og ny energi

Miljøvernminister Knut Arild Hareide. Foto: CF-Wesenberg-Jeg er svært fornøyd med at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2005 vil gi kollektivtransporten 225 millioner kroner i økte bevilgninger. Forslaget om å sette avgiftene på svovelfri bensin og diesel lavere enn det som er på ordinær bensin og diesel, er også positivt. Samlet sett representerer dette en offensiv miljøprofil innen samferdsel, sier miljøvernministeren.

Den ordinære bevilgning over statsbudsjettet til kollektivtransporttiltak er 8,6 milliarder kroner. I tillegg kommer 355 millioner kroner fra bompengeordningene.

Regjeringen vil i tillegg premiere byer som kan vise til en vellykket satsing på kollektivtrafikken. Tilskuddet for 2005 blir på 115 millioner kroner. Det innebærer en økning på 40 millioner kroner.

- Økningen i belønningsordningen til byene er uttrykk for at ordningen har vært vellykket. Dette vil ytterligere stimulere til lokal satsing på kollektiv trafikk. Jeg er også fornøyd med at regjeringen øker det statlige kjøp av transporttjenester fra NSB med 85 millioner kroner, til om lag 1,5 milliarder kroner. Dermed får vi en fortsatt høy kollektivandel i nærtrafikken rundt de større byene, noe som er svært viktig for miljøet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

I forslag til statsbudsjett vil regjeringen satse på nye energiformer. Forskning i skjæringspunktet mellom energi og miljø blir styrket med 10 millioner kroner i 2005-budsjettet. Regjeringen går kraftig inn for forskning på hydrogen- og brenselscelleteknologi.

-Det er svært positivt at regjeringen vil styrke forskningen på dette viktige feltet. Nye energiformer er helt avgjørende for å få til en bærekraftig utvikling, ikke minst innen samferdsel, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Kontaktperson: Presserådgiver Karin Westrheim 22 24 57 09