Historisk arkiv

Kraftig budsjettøkning til nytt skogvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil intensivere arbeidet med nytt skogvern. I budsjettet for 2005 foreslås en bevilgning på 57,2 millioner kroner. Det er en økning på 39,2 millioner kroner i forhold til 2004-budsjettet. (06.10.04)

Pressemelding

Dato: 06.10.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Kraftig budsjettøkning til nytt skogvern

Gammel naturskog. Foto: NaturarkivetRegjeringen vil intensivere arbeidet med nytt skogvern. I budsjettet for 2005 foreslås en bevilgning på 57,2 millioner kroner. Det er en økning på 39,2 millioner kroner i forhold til 2004-budsjettet.

Foto: Kim Abel, Naturarkivet.no
Gammel naturskog i Gullenhaugen naturreservat, Oppland.

I tillegg foreslår Regjeringen en ny tilsagnsfullmakt på 47,7 millioner kroner til nytt skogvern.

- Bevaring av naturens mangfold er et verdispørsmål. Vi må bevare vår naturarv. Budsjettøkningen vil gi oss mulighet til å verne betydelige skogområder og dermed sikre mer av Norges biologiske mangfold, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Norge har uvanlig stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er internasjonalt sjeldne, og som vi derfor har et spesielt ansvar for. Av de over 3000 truede artene i Norge, lever nær halvparten i skog.

Nytt skogvern i perioden 2003 - 2005

Grafisk framstilling

Alle vedtak i den forrige verneplanen for barskog er nå gjennomført, og erstatningsutbetalingene i tilknytning til denne planen er i sluttfasen.

- Viktige tiltak for å redusere konfliktene innen skogvernet er økt vern av skog på statsgrunn, bruk av frivillig vern, vederlagsordninger og makeskifte for berørte skogeiere. Samtidig skal vi sikre kvalitet og fange opp de viktigste områdene i vernearbeidet, sier miljøvernministeren.

For 2005 blir følgende prioritert:

  • Vernevedtak for 16 skogområder med store naturkvaliteter. Disse såkalte "meldepliktsområdene" har vært båndlagt i lang tid, og også av hensyn til grunneierne bør avklaring skje rask.
  • Vernevedtak for områder i pilotprosjektet Frivillig vern av skog, som er et samarbeid mellom miljømyndighetene og Norges Skogeierforbund. Det er også våren 2004 startet opp nytt arbeid med frivillig vern både i kystgranskogen i Midt-Norge og for andre akuttsaker og enkeltområder. Disse frivillig-vern-sakene vil videreføres i 2005.
  • Vernevedtak for betydelige skogarealer på statsgrunn vil skje allerede i 2005. Dette arbeidet skjer i nært samarbeid mellom miljøvernministeren og landbruksministeren.
  • Det er i 2005 planlagt oppstart av nye prosesser med frivillig vern og videreføring av verneprosesser på statsgrunn.
  • Verneprosessen for Trillemarka-Rollag Østfjell videreføres som planlagt, med sikte på vernevedtak tidlig i 2006.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, 22 24 58 77
Rådgiver Asbjørn Solås, 22 24 58 65

Mer om statsbudsjettet 2005