Historisk arkiv

Miljøvernbudsjettet øker med 3,5 prosent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen legger fram et budsjett for Miljøverndeparte-mentet som innebærer en økning på 3,5 prosent sammenlignet med budsjettet for 2004. Hovedsatsingene er friluftsliv, kulturminner og skogvern. Miljøvernbudsjettet er på over 2,7 milliarder kroner. (06.10.04) Mer om miljøvernbudsjettet 2005

Pressemelding

Dato: 06.10.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Miljøvernbudsjettet øker med 3,5 prosent

Illustrasjonsfoto friluftsliv. Foto: SMF/MDRegjeringen legger fram et budsjett for Miljøverndepartementet som innebærer en økning på 3,5 prosent sammenlignet med budsjettet for 2004. Hovedsatsingene er friluftsliv, kulturminner og skogvern. Miljøvernbudsjettet er på over 2,7 milliarder kroner.

Økningen i miljøvernbudsjettet på området friluftsliv skal særlig rettes mot aktiviteter som gir barn og unge positive naturopplevelser og gode miljø- og helsevaner. Foto: Svein Magne Fredriksen, Miljøverndepartementet.

- Friluftsliv er et velferdsgode som alle skal kunne ta del i. Det er en viktig del av Samarbeidsregjeringens miljøvernpolitikk. Et trygt miljø og bevarte naturområder og kulturminner danner grunnlaget for folks velferd i vid forstand, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Bevilgningene til friluftslivsformål foreslås økt med nesten 14 millioner kroner til 97,2 millioner. Midlene skal blant annet gå til å øke allmennhetens tilgang til friluftsområder med spesiell vekt på grøntområder i de store byene og strandsonen. Økningen skal særlig rettes mot aktiviteter som gir barn og unge positive naturopplevelser og gode miljø- og helsevaner. Tiltakene skal også ivareta barn og unge som er inaktive, funksjonshemmede eller har en fremmedkulturell bakgrunn. 2005 er for øvrig "Friluftslivets år", og Regjeringen vil støtte friluftsorganisasjonene og deres arbeid med å gjennomføre dette temaåret.

Steinvikholm. Foto: RiksantikvarenRegjeringen vil øke innsatsen for å ta vare på kulturminnene som bruksressurser og som grunnlag for opplevelse. Det foreslås økt bevilgning til vern og sikring av fredete og verneverdige bygninger og anlegg med 3,5 millioner kroner til 24,9 millioner. Det foreslås satt av 5 millioner kroner mer til istandsetting, vedlikehold og brannsikring av stavkirkene og verdifull kirkekunst i disse kirkene. I tillegg vil Regjeringen bevilge 6 millioner mer til revitalisering av kulturminner i kystsonen. Dessuten foreslås det økte bevilgninger til verdensarvområdene, sikring av nasjonalt viktige ruiner og dekning av utgifter til arkeologiske utgravinger i forbindelse med mindre private tiltak.

En offensiv klimapolitikk og økt innsats mot helse- og miljøfarlige kjemikalier er viktige bidrag til redusert forurensning, og dermed til framtidig verdiskaping og velferd. Regjeringen fører en offensiv klimapolitikk og prioriterer arbeidet med å få på plass et klimaregime etter 2012 som er mer ambisiøst og omfattende enn Kyotoprotokollen. Et kvotesystem for klimagasser skal være på plass fra 2005.

Regjeringen vil styrke innsatsen for å redusere miljøbelastningen fra helse- og miljøfarlige kjemikalier. Bevilgningen til opprydding i forurenset grunn, vann og sedimenter foreslås økt med 14 millioner kroner. Bevilgningen vil blant annet sikre at målene for forurenset grunn kan nås i løpet av 2005. Dette innebærer å få sluttført opprydding på om lag 100 prioriterte lokaliteter samt undersøkelser på om lag 500 andre lokaliteter. Det foreslås også en økning på 1 million kroner til kartlegging av miljøgifter. Regjeringen foreslår videre økt bevilgning på 3 millioner kroner til arbeidet med en helhetlig forvaltningsplan for Lofoten-Barentshavet og til oppfølgingen av EUs rammedirektiv for vann. Arbeidet med miljøvennlig skipsfart vil også bli prioritert.

LaksFor å ta vare på de ville laksebestandene, vil det bli disponert 95 millioner kroner. Dette tallet inkluderer en økning på 8,5 millioner kroner til tiltak hovedsakelig mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris, men også et overvåkings- og evalueringsprogram for nasjonale laksevassdrag og laksefjorder.

Regjeringen intensiverer arbeidet med nytt skogvern etter at alle vernevedtak i den forrige planen for barskogvern nå er gjennomført. Det foreslås 57,2 millioner kroner til nytt vern, en økning på 39,2 millioner i forhold til 2004. I kombinasjon med en tilsagnsfullmakt på 47,7 millioner kroner gir dette en ramme på 105 millioner til arbeid for nytt skogvern. Frivillig vern og aktiv bruk av statsskogarealer prioriteres. Økt tilsagnsfullmakt knyttet til nasjonalparkplanen vil gjøre det mulig å holde oppe tempoet i vernearbeidet. Dette gir anledning til å verne 10 nye områder i 2005. Det foreslås også økte bevilgninger til forvaltning og skjøtsel av verneområdene.

Forskningsstasjonen TrollRegjeringen vil styrke satsingen i polare strøk. Forskningsstasjonen Troll i Antarktis oppgraderes til helårsstasjon fra 2005. Svalbard miljøfond blir opprettet med inntekter fra gebyrer, miljøerstatninger og tvangsmulkt. Fondet skal finansiere miljøverntiltak på Svalbard, og inntektene er ventet å bli om lag 5,4 millioner kroner i 2005.

Den nasjonale miljøvernpolitikken skal medvirke til en bærekraftig utvikling, i tråd med handlingsplanen for Nasjonal Agenda 21 som Regjeringen la fram i 2004. Regjeringen legger særlig vekt på at Norge følger opp sine forpliktelser i forhold til vedtakene fra verdenstoppmøtet i Johannesburg i 2002 og arbeidet under det norske formannskap for FNs Kommisjon for bærekraftig utvikling i 2003-2004. God miljøforvaltning er avgjørende for velferd og verdiskaping i både i-land og u-land. For Norge er det en sentral oppgave å få en miljømessig bærekraftig utvikling innarbeidet i utviklingslandenes fattigdomsstrategier.

BaneheiaNærmere 20 millioner kroner settes av til Regjeringens handlingsplan for det som kalles universell utforming. Planen skal gi personer med nedsatt funksjonsevne økt tilgang til transport, bygg og uteområder, informasjon og andre viktige samfunnsområder. De fleste tiltakene skal finansieres over relevante sektordepartementers budsjetter.

Regjeringen foreslår også å innføre et avgiftsincentiv for innføring av svovelfri bensin og autodiesel i Norge. Dette vil bidra til å bedre den lokale luftkvaliteten og sikre bedre utnyttelse av ny og mer miljøvennlig kjøretøyteknologi. Det foreslås at satsen for dagens svovelholdige bensin øker med 2 øre/liter og at satsen for svovelfri bensin blir 4 øre/liter lavere enn satsen for svovelholdig bensin. Videre foreslås at satsen for dagens svovelholdige autodiesel økes med 3 øre/liter og at satsen for svovelfri autodiesel blir 5 øre/liter lavere for svovelholdig autodiesel.

For å stimulere til ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing, foreslår Regjeringen tiltak som bidrar til en netto inntektsøkning på 95 millioner kroner til Energifondet som blir forvaltet av Enova. Det blir også foreslått en betydelig økning i bevilgningen – 7,6 millioner kroner – til Investeringsfondet for klimatiltak i Østersjø-området.

Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Jon Rørvik, 22 24 57 10
Avdelingsdirektør Arne Ness, 22 24 57 33

Mer om statsbudsjettet 2005