Historisk arkiv

Trapper opp kampen for villaksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil ytterligere styrke arbeidet med å bevare de norske laksebestandene og øker bevilgningene til dette formålet med 8,5 millioner kroner. - Villaksen er en del av Norges "regnskogsansvar", sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (06.10.04)

Pressemelding

Dato: 06.10.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Trapper opp kampen for villaksen

Laksefiske. Foto: Svein Magne Fredriksen, MDRegjeringen vil ytterligere styrke arbeidet med å bevare de norske laksebestandene og øker bevilgningene til dette formålet med 8,5 millioner kroner. - Villaksen er en del av Norges "regnskogsansvar", sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Sportsfiske etter laks. Foto: Svein Magne Fredriksen, MD

De siste tre årene har Regjeringen økt bevilgningene til bevaring av de norske laksebe-standene fra om lag 80 millioner kroner i 2003 til rundt 95 millioner kroner som foreslås brukt i 2005. Samtidig har bevilgningene til bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris ( Gyro) blitt mer enn tredoblet. Innsatsen har ført til at parasitten nå er utryddet i 15 av 45 vassdrag, mens 11 vassdrag overvåkes etter behandling.

- Dette viser at bekjempingsarbeidet virker, og innsatsen mot Gyro skal styrkes også neste år. Jeg vil blant annet studere resultatene av aluminiumsbehandlingen i Batnfjordelva i Møre og Romsdal for å se hvordan denne metoden kan inngå i en mest mulig effektiv og miljøvennlig bekjempingsstrategi, sier miljøvernministeren.

Bevilgning til tiltak mot gyro i perioden 1997 – 2005

Grafisk framstilling


En stor del av økningen i bevilgningene til villaks vil bli brukt til ytterligere styrking av innsatsen mot Gyro. I år er det benyttet 20 millioner kroner til dette formålet. Sammen med de nasjonale laksevassdragene og laksefjordene og tiltaksplaner som blir gjennomført mot rømninger og lakselus i havbruksnæringen, vil en helhetlig og miljøvennlig bekjempelse av Gyro medvirke til å verne de norske bestandene av villaks mot utryddelse.

Gyro i norske vassdrag fører til årlige samfunnsøkonomiske tap på 200-250 mill. kroner, og har hittil kostet det norske samfunnet mellom 3 og 4 milliarder kroner. – Også derfor er det viktig å bli kvitt parasitten, sier miljøvernministeren.

Samtidig med økningen i bevilgningene til villaks foreslår Regjeringen også en viss økning i fiskeravgiften, slik at det blir mulig å øke bevilgningene fra fiskefondet med 3,5 millioner kroner. For stangfiske er avgiften økt fra 180 til 200 kroner, og det er innført uke- og familiekort. Etter ønske fra sjøfiskerne er avgiften for sjøfiske økt fra 180 til 500 kroner for de som kan starte fisket før 1. juli og til 300 kroner for de som har fiskestart etter 1. juli.

Kontaktperson: Rådgiver Helge Lorentzen, 22 24 58 76

Mer om statsbudsjettet 2005