Historisk arkiv

Vil ha slutt på omkamper i plansaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kronprinsregenten har i statsråd i dag fremmet forslag til endringer i plan- og bygningsloven. Lovforslaget skal hindre kostbare og unyttige omkamper i plansaker. Det skal ikke lenger være mulig å fremme innsigelse eller klage når den samme innvendingen er behandlet tidligere. (16.01.04)

Pressemelding

Dato: 16.01.04

Vil ha slutt på tidkrevende omkamper i plansaker

Kronprinsregenten har i statsråd i dag fremmet forslag til endringer i plan- og bygningsloven. Lovforslaget skal hindre kostbare og unyttige omkamper i plansaker. Det skal ikke lenger være mulig å fremme innsigelse eller klage når den samme innvendingen er behandlet tidligere. Hensikten er raskere og mer effektiv behandling av reguleringsplaner og bebyggelsesplaner i kommunene. (16.01.04)

- Samarbeidsregjeringen arbeider for å forenkle og effektivisere plan- og bygningsloven slik at utbyggingstakten kan øke og flere komme i arbeid. I juli innførte vi tidsfrister for saksbehandlingen. Nå foresår vi å fjerne muligheten for innsigelse mot forhold som tidligere har vært gjenstand for innsigelse og blitt avgjort. Det bør heller ikke være mulig å trenere saksbehandlingen med klager over forhold som er avgjort på tidligere trinn i prosessen, sier miljøvernminister Børge Brende.

Lovforslaget innebærer at innsigelse eller klage ikke kan fremmes når den samme innvendingen allerede er behandlet i en overordnet plan. Særlig fra byggebransjen er det framhevet som unødig tidsforsinkende og fordyrende at innvendinger gjentas på lavere trinn i plansystemet når en skal avklare et byggeprosjekt. Det kan for eksempel gjelde når bebyggelsesplan vedtas med grunnlag i en tidligere avgjort reguleringsplan eller når en reguleringsplan bare stadfester kommuneplanen.

‑ Mange har opplevd tilsynelatende kverulerende klager som ved at de blir gjentatt bare bidrar til å utsette et prosjekt eller vern. Det sløser med ressursene i offentlig forvaltning. Denne regjeringen vil fjerne unyttig papirarbeid i kommunene. Derfor ønsker vi å stanse omkamper i plansaker, understreker Brende.

Lovforslaget er utredet av et regjeringsoppnevnt utvalg – planlovutvalget – som fremmet forslag til en rekke endringer av plan- og bygningsloven i mai. Forslagene som vil bidra mest til effektivisering av forvaltningen har vært prioritert.

‑ Planlovutvalget har levert en rekke forslag til endringer i plan- og bygningsloven. Jeg har konsentrert meg først om de endringene som bidrar til å få mer igjen for offentlige kroner og gir mer effektive kommuner. Å hindre omkamp og langvarig strid mellom naboer eller myndigheter er viktig i denne sammenheng, understreker Brende.

Les mer:
 
Ot.prp. nr. 31 (2003-2004) Om endringer i plan- og bygningsloven (klage og innsigelse)

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Hans Jacob Neumann
tlf. 22 24 59 10 – mobil: 975 05 142