Historisk arkiv

Norske punkter på Struves triangelkjede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Unescos verdensarvkomite har i dag utnevnt Struves triangelkjede som det første teknisk-vitenskapelige kulturobjektet til verdensarv. Triangelkjedet strekker seg fra Svartehavets strand til Hammerfest. Fire av de nå beskyttede punktene langs kjeden ligger i Finnmark. (15.07.05)

Pressemelding

Dato: 15.07.05

Norske punkter på Struves triangelkjede

Unescos verdensarvkomite har i dag utnevnt Struves triangelkjede som det første teknisk-vitenskapelige kulturobjektet til verdensarv. Triangelkjedet strekker seg fra Svartehavets strand til Hammerfest. Fire av de nå beskyttede punktene langs kjeden ligger i Finnmark.

Struve var en russisk geodet (landmåler) som på 1800-allet etablerte en kjede av trigonometriske punkter fra Hammerfest til Svartehavet. Kjeden er nøyaktig bestemt, og var et viktig element i å bestemme jordens form og størrelse. Rent fysisk består Unescos vedtak i at 34 punkter markeres som ledd i kjeden, hvorav 4 er norske.

De fire norske punktene er meridianstøtten i Hammerfest sentrum, et trigonometrisk punkt i Alta kommune og 2 i Kautokeino kommune. De 3 siste punktene er slike som folk flest kjenner igjen som en bolt i fjell som det er satt opp et signal med kors oppå, og som i hovedsak er brukt til landmålingsformål.

Det er den finske kulturministeren som på vegne av 10 nasjoner har søkt om at Struves triangelkjede opptas som et teknisk monument på UNESCOs verdensarvliste. I Norge er det Statens kartverk som har koordinert arbeidet.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Einar Holtane, tlf. 41 65 01 94 eller
Avdelingsdirektør Kurt Ellingsen, 22 24 59 24