Historisk arkiv

"Ikoner for hjertene" regjeringens gave til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 91/2002
Dato: 23. mai 2002

"Ikoner for hjertene" regjeringens gave
til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn

Under den offisielle gaveoverrekkelsen i Stiftsgården i Trondheim i ettermiddag, overrakte statsminister Kjell Magne Bondevik regjeringens bryllupsgave til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Gaven er to komplementære skap kalt "Ikoner for hjertene", fylt med 14 gjenstander i kunsthåndverk.

- Jeg håper disse kunstverkene vil være til glede for brudeparet. Vi lykkeønsker Norge med en ny bryllupsfest i vårt kjære kongehus, sa statsministeren ved gaveoverrekkelsen.

Skapene er laget av Liv Mildrid Gjernes (47), opprinnelig fra Gvarv i Telemark og nå bosatt på Eidsfoss i Vestfold. Hun bruker "ikon"-begrepet fordi det fra gammelt av besegler håp og drømmer, og gir trygghet og beskyttelse mot onde makter. Gjernes’ skap personifiserer kvinnen og kvinnens mange roller. Hun sier selv at hun ønsker å sette kvinnens skjebne i vår tid i fokus.

Det ene skapet er rødt med svart interiør, det andre svart med rødt interiør. I hvert skap er det syv gjenstander av kunsthåndverkere fra ulike steder i Norge: glassbolle og to glass av Karen Klim fra Oslo, keramikkbolle av Sidsel Hanum fra Tvedestrand, salt- og pepperbøsser i sølv av Sigurd Bronger fra Oslo, keramikkvase og keramikkhjerte av Brita Hugnes fra Bergen, karaffel av Kari Ulleberg fra Svelvik, keramikktine av Sverre Tveito Holmen fra Ebeltoft, keramikkskjell av Elisabeth Skomdal fra Dokka, glassvase av Cathrine Maske fra Oslo, to lysestaker i sølv av Odrun Molnar Chiodera fra Asker, glasspokal av Vidar Koksvik fra Bærum.

Skapene koster 225.000 kroner, kunstgjenstandene 42.250 kroner.

Til red.:
For pressemuligheter under den offisielle gaveoverrekkelsen i Stiftsgården i Trondheim torsdag 23. mai fra kl. 15.00, viser vi til Slottet.

For detaljer om skapene viser vi til Liv Mildrid Gjernes, telefon 90 66 82 13 eller 33 05 71 44, web-adresse: http://www.vestfoldnett.com/art/gjernes. Gjernes er i Trondheim 23. og 24. mai.

For detaljer om gjenstandene viser vi til sjefskonservator Widar alHalén, Kunstindustrimuseet i Oslo, telefon 22 03 65 40 eller 22 46 39 37.