Historisk arkiv

Norges sildekvote øker fra 57 til 61 prosent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 124/03
Dato: 26.06.2003

Norges sildekvote øker fra 57 til 61 prosent

Norges andel av den totale fangstmengden for norsk vårgytende sild (NVG) øker fra 57 prosent ifjor til 61 prosent for inneværende år. Det er klart etter at utenriksminister Jan Petersen drøftet kvotespørsmålet med sin islandske kollega Halldor Ásgrimsson i Kristiansand idag.

På møtet gikk Ásgrimsson med på å avgi en prosent av den totale fangstmengde for NVG-sild for 2003 fra Island til Norge. Sammen med den forståelse som tidligere er oppnådd med Russland, EU og Færøyene vil Norges andel av totalkvoten dermed stige med fire prosent sammenliknet med ifjor.

- Jeg er glad for at vi idag er blitt enige om en videreføring av silderegimet, basert på en mer rettferdig fordeling. Både Island og Norge har interesse i en forsvarlig forvaltning av sildebestanden og andre levende ressurser av avgjørende betydning for våre samfunn. En videreføring av samarbeidsmodellen for norsk vårgytende sild er i vår felles langsiktige interesse, sier utenriksminister Jan Petersen.

Norge gir, som en del av forståelsen, Island adgang til å fiske NVG-sild i fiskerisonen rundt Jan Mayen og Fiskevernsonen ved Svalbard. Islendingene vil kunne ta ut inntil 12.000 tonn av sin NVG-kvote på drøyt 103.000 tonn i Norges økonomiske sone nord for 62. breddegrad.

Norge og Island ble idag også blitt enige om å gå inn for å videreføre loddeavtalen mellom Island, Grønland og Norge.

For ytterligere informasjon om ordningene for forvaltning av silde- og loddebestandene, vises til Fiskeridepartementet ved eksp. sjef Johán H. Williams.